Članak

Zlostavljanje zarobljenika u Kaknju

6. Maja 2013.00:00
U nastavku suđenja Jasminu Šehagiću pred Kantonalnim sudom u Zenici, svjedok Optužbe je kazao da ga je optuženi fizički i psihički zlostavljao 1993. godine.

This post is also available in: English

Svjedoci Ilija Jozanović i Mijo Kristić su rekli da su, s drugim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 9. juna 1993. godine iz sela Crnač dovedeni u zatočenički objekt u staroj direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju.

Jozanović je kazao da su ga odveli u jednu prostoriju, u kojoj je bio optuženi Šehagić s još dvije osobe.

“Tukli su me, oborili na pod i nogama slomili rebro. Bio sam toliko pretučen da niko nije vjerovao da ću ostati živ”, rekao je on. 

Svjedok je, kako je kazao, pušten nakon dvadesetak dana, nakon čega se uputio u Vareš i tamo opet pristupio HVO-u. Ponovo je zarobljen i vraćen u direkciju Rudnika mrkog uglja u Kaknju.

“Čim me optuženi ugledao, pretukao me je pa mi dao papir da pišem sve o HVO-u u Varešu”, rekao je Jozanović i dodao da je vidio kako optuženi tuče druge zatvorenike. 

Prema optužnici, Šehagić je, kao upravnik zatočeničkog objekta koji je bio u staroj direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju, učestvovao u mučenju zarobljenika hrvatske nacionalnosti.

Kantonalno tužilaštvo u Zenici smatra da je Šehagić propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi mučenje i svojim pretpostavljenim prijavi počinioce mučenja, kako bi bili kažnjeni.

Svjedok Kristić je također kazao da je tokom zatočenja premlaćivan.

“Ne mogu se sjetiti tačno koliko puta su me tukli. Imam osjećaj da su me udarali vrećom pijeska. Bolovi su takvi da gubiš svijest i ne možeš ni da vidiš ko te tuče. Po glasu pretpostavljam da je optuženi bio prisutan kad su me tukli vrećom”, rekao je Kristić.

Treći svjedok Optužbe, Stjepan Kalfić je ispričao da je u staroj direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju bio zatvoren desetak dana.

“Ispitivali su me o naoružanju, o čemu ja nisam imao pojma jer sam imao radnu obavezu u rudniku. U prostoriji su bili izvjesni Role i Jasmin Šehagić. Jasmin mi je rekao da sjednem. Počeo me ispitivati, a onda udarati rukama i dva puta nogom u potiljak. Rekao je Roletu da donese nož da mi sijeku prst po prst”, prisjetio se Kalfić.

Kantonalno tužilaštvo u Zenici je prigovorilo Sudskom vijeću da nije u redu što svjedoci ne mogu naplatiti troškove puta zbog nedostatka sredstava u sudu.

Suđenje se nastavlja 3. juna.

Dženana Sivac


This post is also available in: English