Članak

Policija dovodi svjedoka

27. Marta 2013.00:00
Suđenje Moniki Karan-Ilić odgođeno je zbog nedolaska svjedoka Tužilaštva Brčko Distrikta, Halida Konjića.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće izdalo je naredbu za njegovo dovođenje, kako bi mogao svjedočiti na narednom ročištu.

Muhamed Avdić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da je svjedok Konjić dostavio sudu dopis u kome navodi da nije u mogućnosti da svjedoči iz zdravstvenih razloga, i da je o tome ranije dostavio dokumentaciju Tužilaštvu Brčko Distrikta.

Sudsko vijeće je konstatovalo da ne postoji dodatna dokumentacija o zdravstvenom stanju Konjića, osim one koja je ranije dostavljena u spis, pa je predsjedavajući izdao naredbu Sudskoj policiji da obezbijedi prisustvo ovog svjedoka na narednom ročištu.

Tužilaštvo je već ranije dostavilo medicinsku dokumentaciju iz klinike u Tuzli, u kojoj je navedeno da zbog više psihofizičkih bolesti i sklonosti ka suicidu nije preporučljivo da se ovaj svjedok pojavi u sudnici, jer bi takva trauma pogoršala njegovo zdravstveno stanje.

Nakon što su Optužba i Odbrana angažovali svoje vještake, koji su analizirali ovu medicinsku dokumentaciju i donijeli dijametralno suprotne zaključke, Sudsko vijeće je odlučilo da svjedok ipak bude pozvan.

Moniku Karan-Ilić optužnica u osam tačaka tereti da je u vremenskom periodu od početka maja do 10. jula 1992. godine, u koncentracionom logoru “Luka” i Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Brčkom svakodnevno mučila, nečovječno postupala, te fizički i psihički zlostavljala civilno stanovništvo.

U nastavku suđenja, koje je zakazano za 23. april, trebalo bi da se pojave još dva svjedoka Tužilaštva – Nermin Dervišević i Izeta Elezović, koji godinama žive u Sjedinjenim Američkim Državama.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English