Članak

Ubistvo sina u Omarskoj

26. Marta 2013.00:00
U nastavku suđenja Miloradu Tadiću pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, svjedok Odbrane je rekao da je vidio kako grupa vojnika i policajaca premlaćuje zatvorenike u logoru Omarska, ali da među njima nije vidio optuženog.

Svjedok Fahrija Elezović kazao je da je u ljeto 1992. godine bio u logoru Omarska, te da je na dan ubistva dva puta vođen na ispitivanje.

“Kada sam se drugi put vratio, odveli su me iza ‘bijele kuće’ i tamo sam vidio nekoliko leševa, među kojima je bio i Sivac. Vidio sam i mog sina, kojeg su tukli i taj dan su ga i ubili”, ispričao je Elezović.

On je pojasnio da mu je neko, dok je gledao kako mu tuku sina, prišao s leđa te ga udario po glavi, nakon čega je izgubio svijest.

“Probudio sam se pred veče, kada su drugi logoraši ubacivali leševe u kamion. Kad su mene pomjerili, vidjeli su da sam živ i opet me odveli u ‘bijelu kuću’”, rekao je Elezović.

Prema njegovim riječima, zatvorenike je tukla grupa osoba, drvenim i gumenim palicama.

“Jedan je imao i metalni ključ težak nekoliko kilograma. Među njima nisam vidio optuženog. Njega nisam poznavao, niti sam ga viđao u logoru”, kazao je Elezović.

Tadić, bivši pripadnik rezervnog sastava policije u Prijedoru, optužen je da je, sa još jednim policajcem, sredinom jula 1992. godine u logoru Omarska ubio Sejada Sivca.

Na pitanje tužioca Branka Mitrovića, svjedok je rekao da je u logoru sve vrijeme bio smješten u kupatilu u “bijeloj kući”, skupa sa preko 30 zatvorenika.

“U toj prostoriji bili su prozori, ali koji su bili visoki i premazani nekom bojom, pa se ništa nije vidjelo kroz njih”, prisjetio se Elezović.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. maj.

Povezani članci

Goran Obradović