Članak

Pripremano 1.700 obroka

26. Marta 2013.00:00
U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Tuzli, svjedoci Odbrane su izjavili da u zatvoru u Smolući (općina Lukavac) nije bilo maltretiranja i zlostavljanja zarobljenih pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Tinja, naglasivši da su oni bili zatvoreni u

This post is also available in: English

prostoriji koja je ispunjavala potrebne uslove u skladu sa mogućnostima.

Ljuban Iljić, svjedok Odbrane, istakao je da su zatvorenici dobijali potpuno istu hranu koja je dijeljena i pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS).

“U desetak dana tokom juna 1992. godine, zarobljeno je nekoliko pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Dostavljana im je potpuno ista hrana kao i pripadnicima VRS-a. Dnevno se pripremalo 1.700 obroka, i svi su bili na istom kazanu”, rekao je Iljić.

On je negirao maltretiranje i premlaćivanje ratnih zarobljenika.

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli tereti Milorada Cvijanovića zvanog “Mićko”, Milorada Cvijanovića sina Milana, Svetomira Ilića i Vasu Ilića za zločine nad zarobljenicima na području općine Lukavac počinjene u junu i julu 1992. godine.

Svjedok Odbrane Marinko Blagić negirao je ranije tvrdnje Edina Malkića, jednog od bivših zarobljenika, koji je pred sudom kazao da mu je naređeno da se skine go do pojasa, te da ga je grupa vojnika VRS-a istukla do gubitka svijesti.

“Malkića sam vidio kada je zarobljen, jer sam se tada nalazio na liniji razdvajanja. Bio je ranjen. Odgovorno tvrdim da nije pretučen, niti mu je iko naredio da skida uniformu sa sebe”, rekao je Blagić.

Tvrdnje Hazima Zukića da je svojevremeno ulazio u improvizovani logor te da mu je prijetio ubistvom, negirao je svjedok Jovo Krsmanović, naglasivši da nikada tokom ratnih sukoba nije ušao u spomenuti logor.

Nastavak suđenja okvirno je planiran 20. maja, zbog obaveza advokata Odbrane Miodraga Stojanovića u Haagu.

Admir Muslimović


This post is also available in: English