Članak

Djevojčice u rukama naoružanih muškaraca

15. Marta 2013.00:00
Na suđenju Redžepu Beganoviću za zločine počinjene u Cazinu, svjedokinja Optužbe ispričala je pred Kantonalnim sudom u Bihaću kako su u decembru 1993. godine naoružani muškarci odveli njene kćerke i supruga.

This post is also available in: English

Rahima Čović kazala je da je jedan od dva muškarca koja su upala u njihovu kuću bio krupan i visok, i da je optuženi podsjeća na tu osobu.

Optužnica tereti Beganovića da je, kao pripadnik 4. brigade Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB), nečovječno postupao prema civilnom stanovništvu i jednu maloljetnu osobu pokušao silovati.

On je, kako se navodi, 13. decembra 1993. godine u cazinskom naselju Šturlići – zajedno s Hazimom Keranovićem, koji je u međuvremenu preminuo, i Amirom Ćoralićem, koji je nedostupan organima gonjenja u BiH – fizički zlostavljao Ferida Čovića jer je njegov sin Enes bio pripadnik Petog korpusa Armije Republike BiH (ARBiH).

Beganović je s Keranovićem i Ćoralićem, kako stoji u optužnici, nasilu izveo iz kuće dvije maloljetne osobe, koje su odvezli do naselja Tržac. Jednu od njih optuženi je pokušao silovati, ali ga je u tome, kako je navedeno, spriječio Keranović.

“Nakon što je moj svekar otvorio vrata, u kuću su upala dva uniformisana, naoružana muškarca. Jedan od njih udario je mog supruga pištoljem u glavu i, kada je pao, obojica su ga tukli kao da je lopta. Jedan od njih, visok, krupan i sa brkovima, ušao je u sobu gdje su spavala djeca i zgrabio moju kćerku”, prisjetila se Rahima Čović.

Svjedokinja je dodala da su vojnici odveli njenog supruga i dvije kćerke, a ona je s još dvoje djece prespavala kod komšinice.

“Kasnije je po nas došao moj suprug, koji mi je ispričao da su mu ti vojnici uzeli 50 maraka, sat, da su ga tukli i izbacili iz auta i otišli prema Tršcu s našim maloljetnim kćerkama. Tada nisam znala ko su ti ljudi, ali bih uvijek prepoznala posebno onog s brkovima koji je odveo malu iz kuće”, kazala je Čović.

Na pitanje tužioca da li je neko u sudnici podsjeća na tog vojnika, svjedokinja je pokazala na optuženog Beganovića.

Prema njenom iskazu, djevojčice su po povratku odveli u Veliku Kladušu na pregled i saznala je da je jedna od njih silovana.

Svjedokinja Sabira Masanović, koja je tada radila u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši, potvrdila je da su djevojčice, u pratnji roditelja, došle na pregled i da je utvrđeno da je jedna od njih – M.Č. – silovana.

Vještakinje Ivanka Jakovac i Ervesa Okanović iznijele su nalaz o psihičkom oštećenju E.Č. i posljedicama koje je imala zbog pokušaja silovanja koji joj se desio dok je bila djevojčica.

“Ona je osoba visokog intelektualog kapaciteta, a njen život umnogome je išao tokom koji je uveliko određen upravo ovim događajem iz njene prošlosti”, kazala je Jakovac i dodala da se može reći da postoji velika mogućnost da je istina sve što je oštećena rekla.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. april.

                                                                                                                                                              Dž.Dž.

Dženita Džubur


This post is also available in: English