Članak

Svjedoci će ipak biti pozvani

8. Marta 2013.00:00
U nastavku suđenja Moniki Karan-Ilić za zločine u Brčkom, Vijeće Osnovnog suda Brčko Distrikta odbilo je prijedlog Tužilaštva da budu pročitane izjave još tri svjedoka Optužbe.

This post is also available in: English

Tužiteljica Amela Mustafić je obrazložila da svjedoci Nermin Dervišević i Izeta Elezović već godinama žive u Americi, a da Halid Konjić zbog zdravstvenog stanja ne može svjedočiti u sudnici.

Sudsko vijeće kojim predsjedava Muhamed Avdić ovaj prijedlog je odbilo i naložilo da ovi svjedoci budu pozvani i ispitani u nastavku suđenja.

Vijeće je odredilo da na naredno ročište bude pozvan svjedok Halid Konjić, a da Elezović i Dervišević budu saslušani u aprilu.

Moniku Karan-Ilić optužnica tereti da je od početka maja do 10. jula 1992. godine u koncentracionom logoru “Luka” i Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Brčkom svakodnevno mučila, nečovječno postupala, te fizički i psihički zlostavljala civilno stanovništvo.

Odbrana je u nastavku suđenja ponovo ispitala Gorana Ibrića, svjedoka Tužilaštva Brčko Distrikta, čije je pojavljivanje pred sudom zatraženo kako bi pojasnio određene navode iz izjave koju je dao pred Kantonalnim sudom u Tuzli 1998. godine.

Na pitanje zbog čega u toj izjavi nije spominjao optuženu, Ibrić je pojasnio da je tada ispitivan u vezi s drugim predmetom i o zločinima u sportskoj dvorani “Partizan”, a ne u logoru “Luka”.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. mart.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English