Članak

Odbrana traži blažu kaznu

7. Marta 2013.00:00
Odbrana Stipe Krište zatražila je od Vrhovnog suda FBiH da smanji kaznu optuženom za zločin počinjen u Gornjem Vakufu, čemu se usprotivila Optužba smatrajući da je kazna adekvatna počinjenom djelu.

This post is also available in: English

Stipe Krišto je 16. januara 2012. pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku osuđen kao pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) na dvije godine zatvora zbog zločina nad ratnim zarobljenikom Armije BiH (ABiH) Hasanom Behlom, kojem je u februaru 1993. mačetom odsjekao uho.

Odbrana je uložila žalbu na ovu presudu, tražeći da se djelo prekvalifikuje u “surovo postupanje prema zarobljenicima” i da mu se izrekne blaža kazna.

“Moj branjenik je iskreno priznao djelo koje je počinio, pokajao se za ono što je učinio i iskazao spremnost da oštećenom nadoknadi štetu. Međutim, zahtjevi oštećenog su toliko veliki da im se ne može udovoljiti”, kazala je braniteljica Branka Praljak.

Prema njenim riječima, prvostepeno vijeće nije dalo dovoljan značaj olakšavajućim okolnostima.

“On je u to vrijeme bio mlad čovjek i bilo ga je lako nagovoriti da počini protupravnu radnju. On je spreman da snosi odgovornost za ono što je učinio, ali smatram da je kazna mogla biti manja”, istakla je Praljak.

Federalna tužiteljka Alma Tirić predložila je da se žalba Odbrane odbaci kao neosnovana.

“Optuženi je priznao krivicu tek nakon što su saslušani svjedoci. Tada je prihvatio i djelo i pravnu kvalifikaciju”, istakla je Tirić i napomenula da je za djelo za koje je Krišto osuđen propisana najmanja kazna od pet godina.

Navodeći da je oštećeni tražio odštetu od 100.000 evra, Tirić je napomenula da je optuženi, da je želio, mogao bar djelimično da ga obešteti.

Ročištu nije prisustvovao optuženi Krišto, koji sa porodicom živi u Austriji i koji je braniocu javio da mu nije jednostavno da odsustvuje s posla.

Vijeće Vrhovnog suda naknadno će donijeti odluku o žalbi.

Povezani članci

6. Decembra 2013.

Potvrđena kazna Stipi Krišti

Marija Taušan


This post is also available in: English