Članak

Mladić: Protesti vladi u Sarajevu

8. Februara 2013.00:00
Bivši zvaničnik UNPROFOR-a Anthony Banbury posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da je 1994. i 1995. “u malom broju slučajeva” bilo dokazano da je Armija BiH (ABiH) ubijala pripadnike mirovnih snaga u Sarajevu.

This post is also available in: English

Banbury, koji je od aprila 1994. do maja 1995. radio kao službenik UNPROFOR-a, počeo je sa svjedočenjem u četvrtak, 7. februara, kada je rekao da je Vojska Republike Srpske (VRS), pod Mladićevom komandom, terorisala stanovništvo Sarajeva.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Miodrag Stojanović, Banbury je potvrdio da su 14. i 15. aprila 1995. u Sarajevu hicima iz snajpera ubijena dvojica vojnika – jedan na Dobrinji, a drugi u centru grada. Kazao je, međutim, da ne zna ko ih je ubio.

Advokat Stojanović zatim je predočio pismo koje je 22. aprila 1995. predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović poslao komandantu ABiH generalu Rasimu Deliću.

Kako je citirao Stojanović, Izetbegović je napisao da mu je ambasador Francuske prenio da je “Francuska ljuta zbog ubistva vojnika” na Dobrinji, zato što je “vojnom ekspertizom” utvrđeno da su hici bili ispaljeni sa položaja ABiH. Ambasador je, prema istom pismu, Izetbegoviću rekao da “ima dokaze da je od 24 stradala francuska vojnika polovinu ubila ABiH”.

Na Stojanovićevo pitanje da li je i on imao slična saznanja, Banbury je odgovorio da nije imao “konkretna saznanja” o tome. “Tvrdnje VRS-a ili UNPROFOR-a da ABiH napada međunarodne snage su bile veoma česte. U prilično malom broju tih slučajeva bilo je dokazano da je pucala ABiH”, dodao je svjedok.

Mladić je optužen za terorisanje civila u Sarajevu, genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina, progon nesrpskog stanovništva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Banbury je potvrdio da je UNPROFOR u ljeto 1994. protestovao kod ABiH zato što je sa njenih položaja pucano na avione koji su u Sarajevo dovozili humanitarnu pomoć, zbog čega je aerodrom bio zatvoren.

On je kazao da je Stranka demokratske akcije “manipulisala” problemom pomjeranja sopstvenog stanovništva da bi stvorila za sebe povoljnu sliku u svijetu.

Na sugestiju branioca Stojanovića da je srpska strana tokom cijelog rata zagovarala prekid neprijateljstva, Banbury je odgovorio da se s tim ne slaže.

“Mada su tvrdili da su zainteresovani za mirovni sporazum, prekid vatre i neprijateljstva, bosanski Srbi obično bi pritom postavljali uslove koji nisu bili prihvatljivi ni za vladu u Sarajevu ni za veći dio međunarodne zajednice. Htjeli su mir pod njihovim uslovima, što je bilo neprihvatljivo”, rekao je svjedok.

Za komandanta VRS-a Mladića je, kako je izjavio Banbury, u UNPROFOR-u “vladalo rašireno uvjerenje da izvrće istinu”.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 11. februara.
                                                                                                                                                               R.M.

This post is also available in: English