Članak

Jukić: Neovlaštena odbrana optuženog

25. Januara 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, Tužilaštvo BiH najavilo podizanje krivične prijave protiv advokata Zlatka Milovića, zbog neovlaštenog zastupanja optuženog Željka Jukića.

This post is also available in: English

Tužiteljica Sanja Jukić kazala je da je Milović od novembra 2012. godine “izbrisan iz evidencije advokatskih komora Federacije BiH i Republike Srpske”, te da se od tada “neovlašteno i nelegitimno” pojavljuje kao advokat Odbrane u ovom predmetu,

“Ovakvim nekorektnim i neetičkim ponašanjem advokat Milović je nelegalno obavljao funkciju odbrane u ovom predmetu. Samim tim, počinio je i krivično djelo, te najavljujem da će Tužilaštvo BiH protiv Milovića podići i krivičnu prijavu”, rekla je tužiteljica.

Na ove optužbe Milović je odgovorio da je u pitanju odmazda protiv njega, koju će on istražiti.

“Nisam se neovlašteno bavio odbranom Jukića. Mene je na mjesto advokata postavio ovaj sud i ja sam čekao da me isti sud razriješi dužnosti. Ovo je odmazda protiv mene i način da se ja uklonim iz predmeta. Ono što ću ja dalje raditi jeste moj problem, ali ću se vjerovatno u ovaj predmet vratiti”, najavio je Milović.

On je dodao da za sada ne može reći koje osobe vrše “odmazdu protiv njega”, ali da će se to sigurno saznati.

Optuženi Jukić rekao je da je upoznat sa činjenicom da ga advokat Milović više neće braniti, te da je za novog branioca po službenoj dužnosti izabrao advokata iz Mostara Davora Šilića.

Željko Jukić, bivši pripadnik Hrtvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je da je od jula do septembra 1993. godine, sa drugim pripadnicima HVO-a i Hrvatske vojske (HV), učestvovao u progonu bošnjačkih civila, ubistvima i prisilnim nestancima bošnjačkog stanovništva iz opštine Prozor. Suđenje je počelo u aprilu 2012. godine.

Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da suđenje prekida na neodređeno vrijeme, dok se novi advokat ne upozna sa predmetom i ne bude spreman za ročište.

D.E.

Povezani članci

This post is also available in: English