Članak

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Nisu vidjeli počinioca

11. Januara 2013.00:00
U nastavku suđenja Hajrudinu Trli pred Kantonalnim sudom u Tuzli, svjedoci Optužbe izjavili su da nisu vidjeli ko je ubio Dragu Stevanovića.

This post is also available in: English

Dva svjedoka Optužbe kazala su da su bila okrenuta leđima počiniocu pa nisu mogla vidjeti ko je rafalno pucao u Dragu Stevanovića.

“Ne mogu nikoga optuživati kad nisam vidio ko je od trojice vojnika pucao u Dragu. Samo sam čuo rafal”, rekao je svjedok Nikola Stevanović, opisujući zarobljavanje od strane Armije BiH (ABiH) na lokalitetu Banj Brdo na planini Majevici.

Za ubistvo Drage Stevanovića, optužen je Hajrudin Trle, koji je zajedno sa saborcima ABiH u aprilu 1993. godine, nakon zauzimanja položaja Vojske Republike Srpske (VRS), zarobio više pripadnika 2. Majevičke brigade.

Trli je na teret stavljeno ubistvo zarobljenika Stevanovića, kao i nečovječno postupanje prema drugim ratnim zarobljenicima.

Ni drugi svjedok Miladin Milić nije vidio ko je pucao u Dragu Stevanovića.

“Bio je to neko ko je poznavao Dragu. Ja ne znam ko je. Samo sam vidio Dragu kako pada”, rekao je svjedok Milić i dodao da optuženog ne poznaje: “Prvi put vidim čovjeka.”

Svjedok Vojislav Đokić izjavio je da nije vidio ko se sukobio sa Dragom Stevanovićem.

“Mogao bi to biti optuženi Prle”, odgovorio je svjedok Đokić, u čijim se ranijim iskazima koje je dao u Tužilaštvu spominje kao počinilac osoba sa nadimkom Sike, ali i opis plave osobe stare oko 25 godina.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. februar.
                                                                                                                                  A.H.

Povezani članci

This post is also available in: English