Članak

Lokalno pravosuđe – Tadić: Udaranje logoraša

11. Januara 2013.00:00
U nastavku suđenja Miloradu Tadiću pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, svjedok Optužbe Nihad Mujkanović ispričao je da je u logoru Omarska kod Prijedora vidio optuženog kako tuče jednog zatvorenika.

This post is also available in: English

Mujkanović je naveo da je 1992. godine u logoru Omarska proveo oko tri i po mjeseca, te da je jedno vrijeme boravio u “Bijeloj kući”, gdje je maltretiran.

“U logoru su se stalno smjenjivali zarobljenici i prosječno je uvijek bilo oko 500 logoraša. Sejada Sivca sam viđao jedno vrijeme, jer je bio poznati veterinar i često je donosio mlijeko i druge stvari u logor”, rekao je Mujkanović.

Dodao je da je viđao optuženog Tadića u logoru i da je mislio da je dobar čovjek.

“Bio sam na pisti ispred ‘Bijele kuće’ kada sam vidio da jednog zatvorenika dovode iz sobe za ispitivanje. Kada su ga uvodili, Tadić ga je udario u glavu i oborio na zemlju. Kasnije sam čuo da je Sivac nestao i pretpostavljao sam da je ubijen”, ispričao je Mujkanović.

Tadić je optužen da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije u Prijedoru, sa još jednim policajcem, sredinom jula 1992. godine u logoru Omarska ubio logoraša Sejada Sivca iz Prijedora.

Posmrtni ostataci Sejada Sivca pronađeni su tokom ekshumacije na području Kevljana u opštini Prijedor.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. februar.

G.O.

Povezani članci

This post is also available in: English