Članak

Lokalno pravosuđe – Čurtić: Počelo obnovljeno suđenje

12. Decembra 2012.00:00
Obnovljeno suđenje Erminu Čurtiću, optuženom za zločin nad civilnim stanovništvom počinjen u selu Stupni Do (općina Vareš), počelo je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu konstatacijom da je pročitana optužnica.

This post is also available in: English

Vrhovni sud Federacije BiH u maju ove godine ukinuo je presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Ermin Čurtić 31. oktobra 2011. osuđen na pet i po godina zatvora, te naložio ponovno suđenje.

Tužilac Sead Kreštalica i branilac Nedim Dobojlić bili su saglasni da nema potrebe da se čita optužnica te je Jasenko Ružić, predsjedavajući Sudskog vijeća, konstatovao da je opužnica pročitana.

Čurtić, kojem se sudi po Krivičnom zakonu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZ SFRJ), brani se sa slobode.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Čurtića da je, kao vodič dijela jedinice “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), udarao i pljačkao civile.

Kako je navedeno u optužnici, on je 23. oktobra 1993., nakon što je izvršen napad na selo Stupni Do, prišao Muameri Mahmutović, koja je za ruke držala svoje malodobne sinove Fuada i Mahira, pitao je gdje joj je muž i snažno je nogom, obuvenom u vojničku čizmu, udario u lice, tražeći da mu preda novac i nakit. Također je, kako se dodaje, prijetio da će ubiti nju i njenog sina Mahira, nakon čega joj je oduzeo ogrlicu i zlatni nakit.

Optuženom se stavlja na teret da je istog dana s dvojicom pripadnika HVO-a udarao Besima Parangalaja nogama, rukama i kundakom puške, a potom su mu oteli novac i zlatni nakit.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. decembar, kada će kao svjedok biti saslušan Parangalaj.

A.S.

This post is also available in: English