Članak

Lokalno pravosuđe – Mostar: Četvrto suđenje za “Vranicu”

24. Oktobra 2012.00:00
Četvrti put po redu obnovljeno suđenje trojici optuženih za zločine počinjene u Mostaru, u slučaju “Vranica”, trebalo bi početi 13. decembra, dogovoreno je na statusnoj konferenciji pred Kantonalnim sudom u Mostaru.

This post is also available in: English

Mate Aničić, Ivan Škutor i Erhad Poznić optuženi su kao bivši pripadnici Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Njima su na teret stavljeni zločini počinjeni nakon što su u maju 1993. godine snage HVO-a napale stambeni kompleks zgrada “Vranica” u Mostaru. Kasnije je ubijeno 13 pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).  

“S obzirom da se radi o izuzetno složenom i sveobuhvatnom predmetu, ukidanom tri puta, sa velikim brojem saslušanih svjedoka i materijalnih dokaza, Sud nalaže kantonalnom tužitelju da u roku od 30 dana predloži imena svjedoka za koje smatra da se trebaju saslušati, na koje okolnosti i po kojoj tački optužnice”, kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Krtalić.

Odbrane su dobile isti rok da predlože svoje svjedoke.

Prvooptuženi u ovom predmetu je Željko Džidić, ali je postupak u odnosu na njega razdvojen 12. januara ove godine pošto je nedostupan policiji i pravosudnim organima.

Suđenje u predmetu “Vranica” prvi put je počelo 2000. godine pred Kantonalnim sudom u Mostaru i do sada je tri puta obnavljano. Mostarski sud je četvoricu optuženih tri puta oslobađao optužbi, a Vrhovni sud je tu presudu tri puta poništavao.

S.G.

This post is also available in: English