Članak

Mladić: Grad pod opsadom

5. Oktobra 2012.00:00
Svjedočeći na suđenju Ratku Mladiću, bivši komandant UNPROFOR-a u Sarajevu Husein Abdel Razek rekao je da je civilno stanovništvo najviše stradalo od “neselektivnog granatiranja i snajperisanja” kojima je grad podvrgavala Vojska Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Egipatski general-major Abdel Razek, koji je bio zapovjednik sarajevskog sektora UNPROFOR-a od avgusta 1992. do februara 1993. godine, posvjedočio je da je granatiranje i snajperisanje bilo naročito snažno u prva tri mjeseca njegovog mandata. On je otkrio da je “svakodnevno” dobijao izvještaje vojnih posmatrača Ujedinjenih nacija (UN) o napadima na grad “pod opsadom”, u kojima su ranjavani i ubijani civili.

“Pitanje stalnog granatiranja i snajperisanja veoma često sam pokretao u susretima sa Radovanom Karadžićem, generalima Mladićem i Stanislavom Galićem, Momčilom Krajišnikom i Biljanom Plavšić. Čuli smo mnogo njihovih obećanja, ali su problemi na terenu ostajali… Situacija se nikada nije promijenila”, prisjetio se svjedok.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu artiljerijskim i snajperskim napadima. Haško tužilaštvo ga tereti i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Radovanu Karadžiću se trenutno sudi za zločine u BiH, dok su Galić, Krajišnik i Plavšić pravosnažnim presudama osuđeni pred Haškim tribunalom.

Prema Abdel Razeku, na stalne proteste oficira UNPROFOR-a lideri bosanskih Srba bi negirali odgovornost za napade ili bi tvrdili da bošnjačke snage same napadaju svoje stanovništvo, istovremeno tvrdeći da se VRS samo brani.

Sporazum sa Londonske konferencije o stavljanju teške artiljerije pod kontrolu UN-a, prema kazivanju svjedoka, vođstvo RS-a nikada nije sprovelo u djelo, što je Karadžić tada pravdao riječima: “Muslimani su suviše brojni, a mi imamo samo ovo oruđe.” Iza te odluke, prema ocjeni Abdel Razeka, stajao je optuženi Mladić, budući da su srpski civilni i vojni lideri djelovali “koordinisano i harmonično”.

Svjedok je Mladića opisao kao “snažnog komandanta i vođu, koga su podređeni poštovali”.

Abdel Razek je kazao i da mu je komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a general Galić jednom rekao da će nastaviti sa snajperskim napadima na dio grada oko sarajevskog aerodroma dok se god civili budu kretali tim područjem. Abdel Razek je dodao da je Galić – koga je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor zbog zločina u Sarajevu – strogo sprovodio naređenja VRS-a.

Srpsko vođstvo je u susretima sa zvaničnicima UNPROFOR-a otvoreno govorilo o svojoj politici etničkog čišćenja, izjavio je svjedok, navodeći da mu je Karadžić jedne prilike rekao da se “muslimani moraju ukloniti sa srpskih teritorija”.

Karadžić je Abdel Razeku u februaru 1993. godine, na pitanje koji je krajnji cilj vođstva bosanskih Srba, odgovorio: “Muslimani će biti premješteni van srpskih teritorija zato što ne možemo živjeti zajedno.”

Svjedok se prisjetio i da je sa Grbavice, koja je bila pod srpskom kontrolom, krajem septembra 1992. godine bilo protjerano nekoliko stotina Bošnjaka i Hrvata.

Abdel Razeka će u petak ispitivati Mladićeva Odbrana.

R.M.

This post is also available in: English