Članak

Lokalno pravosuđe – Doboj: Nova odgoda izjašnjenja o krivici

27. Septembra 2012.00:00
Zbog nedolaska Luke Jozića, koji je optužen za zločine počinjene nad civilima u Bosanskom Brodu, pred Okružnim sudom u Doboju po treći put nije održano ročište za izjašnjavanje o krivici.

This post is also available in: English

Jadranko Hadžisejdić, branilac optuženog, rekao je da još nije vidio Luku Jozića – koji je državljanin Republike Hrvatske – te da informacije dobija od njegovog brata koji stanuje blizu optuženog u Slavonskom Brodu.

“Prema objašnjenju njegovog brata, optuženi Jozić veći dio vremena provodi u Njemačkoj. Nedavno je zbog ljekarskih pretraga dolazio u Slavonski Brod”, kazao je Hadžisejdić.

Branilac je Okružnom sudu priložio dokumentaciju o kontrolnom pregledu optuženog kod ljekara u Slavonskom Brodu, te dodao da razmišlja o otkazivanju punomoći za zastupanje zbog neviđanja sa optuženim.

Hadžisejdić je predložio Okružnom sudu da razmisli o ustupanju ovog predmeta nadležnim sudovima u Republici Hrvatskoj (RH).

Okružni tužilac Izudin Berberović rekao je da Optužba ostaje pri ranijem prijedlogu da se optuženom odredi jednomjesečni pritvor i da se za njim raspiše međunarodna potjernica.

Dragan Rulofs, sudija za prethodno saslušanje, rekao je da je nemoguće iznijeti prijedlog o ustupanju predmeta hrvatskom pravosuđu jer BiH i Hrvatska nemaju potpisan međudržavni sporazum.

“Provjerama preko Ministarstva pravde BiH utvrđeno je da RH još nije odgovorila na zamolbu za dostavljanje poziva optuženom i zbog toga se ne može raspisati ni međunarodna potjernica”, objasnio je sudija Rulofs.

Okružno tužilaštvo u Doboju tereti Jozića da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na području Bosanskog Broda fizički i psihički zlostavljao zarobljene civile srpske nacionalnosti, doprinoseći time i smrti zarobljenika, te silovao i zlostavljao zatvorene žene.

Sudija Rulofs rekao je da će naknadno biti utvrđen termin ročišta na koje će biti pozvani branilac optuženog i tužilac te da će se tada odlučiti o prijedlogu za raspisivanje međunarodne potjernice, nakon što optuženom bude uručen poziv.

A.G.

This post is also available in: English