Članak

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Nejasan motiv

10. Jula 2012.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Srebreniku, vještak neuropsihijatar zaključio je da je optuženi Nedžad Orić imao smanjenu sposobnost procjene ponašanja u vrijeme kada je u julu 1995. godine djelo počinjeno.

This post is also available in: English

Vještak Kasim Brigić objasnio je da su smanjenu sposobnost kod optuženog prouzrokovali alkohol i okolnosti koje su vladale zbog pada Srebrenice.

“Nedžad Orić je osoba sa psihopatskim poremećajem u ponašanju, a učešće u ratu je dovelo do posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Alkohol koristi da bi potisnuo strah i anksioznost. U vrijeme izvršenja krivičnog djela, Orić je bio u stanju srednjeg stepena pijanstva. Okolnosti pada Srebrenice imale su utjecaja na formiranje ličnosti”, kazao je Brigić.

Orić je optužen zajedno sa Hamedom Salihovićem i Azemom Ahmićem da su, kao pripadnici Armije BiH (ABiH), 17. jula u mjestu Jasenica kod Srebrenika pretukli Stevu Tešića, nanijevši mu višestruke prijelome, jer je “odbio useljavanje izbjeglica iz Srebrenice u svoju kuću”.
    
Tešića su, kako se navodi, dok je još bio u besvjesnom stanju, unijeli u autobus te odvezli do kasarne u mjestu Ciljuge na području općine Živinice i ostavili da leži na zemlji. Istu noć, neko je Tešiću nanio ranu na vratu, zbog čega je preminuo.

Na suđenju je svjedočio i optuženi Salihović, koji se izvinio zbog svega što je učinjeno.

“Sva trojica smo ga ugurali u autobus, a i danas se pitam zašto smo to uradili”, naveo je Salihović i dodao da je on upravljao autobusom i da se nije okretao, mada je čuo da Tešića neko tuče.

Saslušanjem optuženog i vještaka, okončan je dokazni postupak, a 27. avgusta bit će iznesene završne riječi.

                                                                                                                                   A.H.
                                                                                                                                                 

This post is also available in: English