Članak

Lokalno pravosuđe – Marković: U istoj jedinici

6. Jula 2012.00:00
U nastavku suđenja Milanu Markoviću za zločine počinjene na području Sokoca, petorica svjedoka Odbrane izjavila su da je optuženi 1992. i 1993. bio s njima u Prvoj romanijskoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), s tim da je oko pola godine bio odsutan.

This post is also available in: English

Svjedoci Odbrane Milomir Mihajlović, Goran Beatović, Miroslav Hećimović, Predrag Pečenica i Milenko Sekulić kazali su pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu da je Marković bio s njima u jedinici koja je bila raspoređena na ratištu u sarajevskom naselju Vraca.

“Milan je bio sa nama od 1992. godine. Od septembra 1992. do marta ili aprila 1993. bio je odsutan, a kasnije se ponovo vratio”, kazao je Milomir Mihajlović.

Svjedok Goran Beatović nije mogao precizirati kada je Marković bio odsutan iz jedinice.

“Bili smo skupa u istoj jedinici. U oktobru, novembru ili decembru 1992. on je napustio jedinicu i ponovo se vratio u aprilu ili maju naredne godine”, rekao je Miroslav Hećimović.

Markovića, bivšeg pripadnika jedinice VRS-a u Han Pijesku, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti da je od juna 1992. do marta 1993. premlaćivao i fizički zlostavljao zatvorene civile na području općine Sokolac.

Milenko Sekulić je kazao da su pripadnici Prve romanijske brigade, dok su bili na ratištu u Sarajevu, rijetko išli kući.

Svjedoci Odbrane potvrdili su da je optuženi imao nadimak Muflon.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. septembar, kada će biti saslušani novi svjedoci Odbrane.

                                                                                                                                                      A.S.

This post is also available in: English