Članak

Lokalno pravosuđe – Marković: Korektan stražar

14. Juna 2012.00:00
U nastavku suđenja Milanu Markoviću za ratne zločine na području Sokoca, trojica svjedoka Odbrane kazali su pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu da stražari nisu zlostavljali zarobljenike bošnjačke nacionalnosti u selu Čavarine i osnovnoj školi u Sokoc

This post is also available in: English

u.

Svjedok Nenad Pržulj izjavio je da je optuženi Marković bio stražar u zatvoru u Čavarinama i da se on, kao i ostali stažari, ponašao korektno prema zatočenicima.

“Milan Marković je bio stražar. Stražari nisu nikog maltretirali od zarobljenika”, kazao je Pržulj, koji je bio komandir straže u Čavarinama od oktobra 1992. do sredine marta 1993. godine.

Markovića, bivšeg pripadnika jedinice Vojske Republike Srpske (VRS) u Han-Pijesku, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti da je od juna 1992. do marta 1993. premlaćivao i fizički zlostavljao zatvorene civile na području općine Sokolac.

Na teret mu je stavljeno da je u prostorijama Stanice milicije u Sokocu pretukao Hasana Dugića i Fikreta Sirću, kao i da je u prostorijama Osnovne škole “Petar Kočić” u selu Čavarine fizički zlostavljao Osmu Ibrahimovića zvanog Kaba.

Marković je optužen i da je u junu 1992. u prostorijama Osnovne škole “Slaviša Vajner Čiča” u Sokocu pretukao Bajru Kundaka.   

Svjedok Pržulj je rekao da su vojna lica, “oficir i vojnik”, kako ih je nazvao, u Čavarinama ispitivali zarobljenika Kabu, te da ga je jedan od njih udario kutljačom po glavi.

“Svi smo bili pažljivi prema zarobljenicima u Čavarinama, nosili smo im cigarete, hranu i odjeću”, dodao je on.

Goran Samardžić, bivši čuvar u zatvoru Čavarine, također je kazao da je Marković bio korektan prema zarobljenicima.

“Marković je bio korektan kao i svi ostali. U mom prisustvu sigurno nije nikog tukao”, naveo je Samardžić.

Mlađen Nešković, nekadašnji čuvar u osnovnoj školi u Sokocu, kazao je da optuženi u ovoj školi nije bio čuvar.

“Nije Milan bio čuvar u školi. On je došao u Čavarine. (…) Ja lično nisam dao prići zarobljenicima, niti sam vidio da je iko dohvatio ijednog čovjeka”, rekao je Nešković.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. juli, kada će biti saslušani novi svjedoci Odbrane.

A. S.

This post is also available in: English