Članak

Kos i ostali: Presuda 15. juna

25. Maja 2012.13:32
Odbrana Zorana Goronje je u završnoj riječi predložila Sudskom vijeću da ne prihvati genocid kao pravnu kvalifikaciju, ocijenivši da Tužilaštvo BiH to nije dokazalo u odnosu na optuženog.

This post is also available in: English

Nakon što je Odbrana četvrtooptuženog iznijela završnu riječ, izricanje presude zakazano je za 15. juni.

Odbrana je naglasila da optuženi Goronja ne može biti osuđen ni kao pomagač u izvršenju genocida s obzirom da ovo krivično djelo zahtijeva određeni dio htijenja, “što Tužilaštvo BiH u ovom slučaju nije dokazalo”.

“Odbrana predlaže da Sud prihvati argumente Odbrane o olakšavajućim okolnostima i Goronji izrekne kaznu po zakonu, koja će doprinijeti pravdi”, rekao je Petko Pavlović, branilac optuženog Goronje.

Kajanje optuženog zbog događaja na Branjevu – istakla je Odbrana – nije bilo izraženo riječima, već teškim psihičkim stanjem.

“Iskreno se kajem i žao mi je. Ovim putem htio bih da se izvinim porodicama žrtava”, kazao je optuženi Goronja.

Tužilaštvo BiH tereti Goronju da je, zajedno s Francom Kosom, Stankom Kojićem i Vlastimirom Golijanom, učestvovao u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka počinjenim 16. jula 1995. na Vojnoj ekonomiji Branjevo (općina Zvornik).

Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici ove jedinice.

Tokom iznošenja svoje završne riječi, Odbrana Goronje je ocijenila da je veliki broj dokaza bio irelevantan za predmet, te da određeni dokazi mogu biti važni samo na suđenjima visokopozicioniranim dužnosnicima.

“Zoran Goronja je bio običan vojnik, dužan izvršavati naredbe nadređenih. Ne može se doći ni do kakvog zaključka osim da je Goronja imao namjeru da preživi. Opšti kontekst i naredbe rukovodstva mogu biti važni na suđenju visokopozicioniranim dužnosnicima”, rekao je Pavlović.

Odbrana je također analizirala status zarobljenih osoba na Vojnoj ekonomiji Branjevo, kao i iskaz svjedoka Z-1, ocijenivši ga nevjerodostojnim.

“Moj branjenik je shvatio da se na Branjevu radi o ratnim zarobljenicima. On puca po ljudima shvatajući da su ratni zarobljenici. Shvatajući pogrešnost toga, on pokušava pobjeći, ali biva vraćen”, kazao je branilac Pavlović.

Na strani optuženog, kako je naglasila Odbrana, ne postoje otežavajuće okolnosti jer je Goronja “na Branjevu dva puta pokušao pobjeći”.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English