Članak

Marjanović: Nezakonito hapšenje ili izvršenje naredbe

11. Aprila 2012.00:00
Nakon više od pet mjeseci, završeno je suđenje Zoranu Marjanoviću, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) koji je optužen za ratni zločin počinjen 1992. godine u Rogatici. Izricanje presude zakazano je za 11. april.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je tokom dokaznog postupka nastojalo dokazati da je Zoran Marjanović učestvovao u nezakonitom hapšenju porodice Bajić, a potom i prisilnom nestanku Nurke Bajića.

Odbrana je tokom dokaznog postupka osporavala navode Tužilaštva BiH, naglašavajući da je optuženi Marjanović imao naređenje da porodicu Bajić odvede do komande u mjestu Borike.

Prema optužnici, Marjanović je, zajedno s nekoliko pripadnika VRS-a, 19. juna 1992. godine u mjestu Marina Homora (općina Rogatica) nezakonito uhapsio jednu bošnjačku porodicu.

Porodica je nakon toga, kako se navodi u optužnici, odvedena u mjesto Borike, odakle su nepoznati pripadnici VRS-a odvezli majku i četvero maloljetne djece i zatvorili ih u prostorije srednje škole “Veljko Vlahović” u Rogatici, dok su oca odveli u nepoznatom pravcu, od kada mu se gubi svaki trag.

Optuženi Marjanović se tokom suđenja branio sa slobode.

Da bi dokazalo optužnicu, Tužilaštvo BiH je pozvalo osam svjedoka, koji su govorili o hapšenju porodice Bajić i odvođenju Nurke Bajića, te vještaka neuropsihijatra, dok je u korist Odbrane iskaz dalo šest svjedoka, te optuženi Marjanović.

Susret sa optuženim

Svjedoci Tužilaštva BiH su govorili kako je Nurko Bajić, zajedno sa suprugom i četvero djece, u junu 1992. godine iz Žepe krenuo u selo Babljak (općina Rogatica).

Ibro Bajić je ispričao kako je oca Nurku Bajića zadnji put vidio u Žepi, kada je, zajedno s porodicom, odlučio da se vrati u Babljak, iz kojeg su prethodno izbjegli.

Mevlija Bajić, supruga Nurke Bajića, kazala je da je 19. juna 1992. godine s mužem i četvero djece došla do lokaliteta Marina Homora, gdje je vidjela Zorana Marjanovića, kojeg je poznavala odranije.

“Neko je rekao: ‘Stoj!’ Kad smo malo gore izašli, vidjela sam Zorana Marjanovića i još jednog”, ispričala je Mevlija.

Svjedočeći u svoju korist, optuženi Marjanović je rekao da je, dok je sa stricem i djedom čuvao stražu, Nurko Bajić s porodicom išao iz Žepe prema selu Babljak te da su mu tada Bajići prišli.

Da je optuženi bio na straži kada je Nurko s porodicom naišao iz pravca Žepe potvrdio je i Miloš Marjanović, svjedok Odbrane, kazavši da je zajedno sa optuženim i Slavkom Marjanovićem čuvao stražu.

“Haj'mo, Zorane, pred njega. Nikoga ne smijemo propustiti a da ne javimo komandi. Nazvao je komandu i javio da je došao Nurko sa ženom i djecom. Naredili su mu da ih povedu u Borike”, rekao je Miloš Marjanović prepričavajući šta je kazao i uradio Slavko Marjanović.

Nenad Marjanović je, svjedočeći u korist optuženog, ispričao da je vidio optuženog kako razgovara s Bajićima kada je iz pravca Borika stigao automobil bijele boje, u koji su zajedno ušli.

Svjedok Nenad Marjanović je tokom svog svjedočenja potvrdio da je bio u vozilu u kojem je porodica Bajić prevezena do komande u mjestu Borike.

“U bijeli ‘golf’ su nas potrpali i nisu nam govorili gdje idemo”, rekla je Mevlija Bajić, dodavši kako je s porodicom nakon toga dovezena do crkve na Borikama.

Odvođenje oca

O dovođenju porodice Bajić svjedočio je i Suad Bajić, koji je ispričao da su njega i njegovu porodicu optuženi Marjanović i još jedan vojnik odvezli do mjesta Borike.

“Zoran i otac su izišli iz auta. Vidio sam kako ga Zoran vodi prema dvojici vojnika”, kazao je Suad Bajić, istaknuvši da je tada oca vidio zadnji put.

Odvođenje oca vidio je, kako je ispričao, i Ismet Bajić, koji je tada imao tri i po godine. On je rekao kako se sjeća da su njegovog oca odvela dvojica vojnika.

“Ja sam plakao, a jedan od vojnika mi je rekao da mom ocu ni dlaka s glave neće faliti. Oca Nurku od toga dana nismo vidjeli. (…) Sliku odvođenja oca nikada neću zaboraviti. Volio bih da znam gdje su njegove kosti, da mu mogu otići na mezar”, kazao je Ismet Bajić.

Optuženi Marjanović je tokom svog svjedočenja ispričao kako je Nurku predao dvojici vojnika, koji su ga odveli u zgradu u kojoj je bila smještena komanda, nakon čega je otišao do magacina po hranu.

“Otišao sam u magacin po hranu, a po povratku sam vidio kako žena i djeca ulaze u sanitetski auto. Za njih sam ubrzo saznao da su odvedeni u Rogaticu”, kazao je optuženi Marjanović.

Svjedok Odbrane Radomir Vučak istaknuo je kako je vidio da su na Borikama dva čovjeka preuzela Nurku i odvela ga prema komandi.
“Kada su preuzeli Nurku, Marjanović je s njima išao još deset metara”, kazao je Vučak, dodavši kako je nakon toga Marjanović otišao do magacina po cigarete.

Da je Marjanović bio u magacinu potvrdio je Milivoje Motika svjedočeći u korist optuženog.

“Žao mi je zbog svega, ali šta se desilo poslije, ne znam niti sam mogao pretpostaviti”, rekao je optuženi Marjanović.

Svjedok Odbrane Miloš Marjanović naveo je da se optuženi nakon pola sata vratio na mjesto gdje je ranije držao stražu, te mu rekao da je Nurku Bajića odveo do komande.

Suad Bajić, svjedok Tužilaštva BiH, prisjetio se da je s majkom, dva brata i sestrom odveden u školu u Rogatici, gdje je proveo sedam dana, nakon čega su prevezeni na područje Olova, koje je bilo pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

Četiri svjedoka Tužilaštva su ispričala da su naknadno saznali da je Nurko odvojen od supruge i djece u mjestu Borike u junu 1992. godine.

“Nevjesta Mevlija mi je pričala da su moj brat i ona s djecom zaustavljeni na stražarskom mjestu u selu Babljak. Rekla je da ih je tu dočekao Zoran Marjanović. Kazala je da ih je Marjanović odveo do Borika i da su se tu rastali. Od kada su ih razdvojili, ništa više ne znamo o njemu”, ispričao je Mustafa Bajić.

Ibro Bajić, koji je dao iskaz i kao svjedok Odbrane, rekao je da je jednom krenuo prema selu Babljak te da je vidio Marjanovića.

“Vidio sam Zorana. Ništa nije govorio, samo je odmahnuo rukom, što sam razumio kao da bježim”, kazao je Ibro.

Iznoseći završnu riječ, Dževad Muratbegović, tužilac Tužilaštva BiH, rekao je da je optuženi voljno učestvovao u nezakonitom lišenju slobode porodice Bajić, te je zatražio od Suda BiH da Marjanoviću izrekne osuđujuću presudu.

“Tužilaštvo BiH smatra da je dokazano da je optuženi, znajući za napad na civilno stanovništvo nesrpske nacionalnosti na području Višegrada, svjesno postupao u skladu s takvim napadom. On je, kao pripadnik srpskih snaga, znao za napad i voljno učestvovao u nezakonitom lišenju slobode porodice Bajić”, kazao je Muratbegović.

Odbrana je u završnoj riječi naglasila kako Tužilaštvo BiH nije uspjelo “dokazati da je Marjanović imao znanje i svijest o napadu”, zatraživši od Sudskog vijeća da optuženom izrekne oslobađajuću presudu.

Selma Učanbarlić je novinarka BIRN – Justice Reporta. [email protected] Justice Report je BIRN-ova sedmična online publikacija.

This post is also available in: English