Članak

Kos i ostali: Istina o Srebrenici

11. Aprila 2012.00:00
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, Odbrana Franca Kosa prezentovala je materijalne dokaze koji se odnose na funkcionisanje Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), te sakrivanje podataka o dešavanjima u Srebrenici 1

This post is also available in: English

995. godine.

Odbrana prvooptuženog Kosa u spis je uložila više od 40 materijalnih dokaza koji se uglavnom odnose na osnivanje, funkcionisanje i akcije Desetog diverzantskog odreda za vrijeme dešavanja u Srebrenici 1995. godine.

Duško Tomić, branilac Kosa, prezentovao je dokument koji je, kako je kazao, nađen u kući Milorada Pelemiša, nekadašnjeg komandanta tog odreda.

“Iz ovog dokumenta vidi se da naredbe ne mogu biti odbijene, da u Odredu postoji jedno lice koje vodi računa o drugima, a to je na Branjevu, zaključujemo, bio Brane Gojković. Iz dokumenta vidimo ko su bili komadiri četa, te sve akcije Odreda. Ovaj dokument je nedavno korišten u jednoj televizijskoj emisiji kada je Pelemiš davao intervju”, rekao je branilac Tomić.
 
Kosa Tužilaštvo BiH – zajedno sa Stankom Kojićem, Vlastimirom Golijanom i Zoranom Goronjom – tereti za ubistvo više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (općina Zvornik).

U optužnici je navedeno da je Kos tada bio komandir jednog voda, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a.

Odbrana je prezentovala više dokumenata kojima, kako je naglasila, želi dokazati da su nakon rata vršene aktivnosti kako bi se sakrila istina o onome što se dešavalo u Srebrenici u julu 1995. godine.

“Prezentujemo dokument Državne bezbjednosti Srbije koji govori o djelovanju ljudi iz Desetog diverzantskog odreda, te o novom komandantu koji nastavlja sa prikrivanjem istine o Srebrenici”, kazao je branilac Tomić.

Dokument o snimicima iz Srebrenice, koji je sačinila Državna bezbjednost Republike Srbije, Odbrana Kosa je također uložila, naglasivši kako se iz sadržine dokumenta “vidi ko je naređivao snimanja i šta se snimalo”.

Prezentovani su i snimci lokacija masovnih grobnica i mjesta pogubljenja na području Srebrenice, sačinjeni od 5. do 17. jula 1995. godine.

Odbrane Kojića, Golijana i Goronje o dokazima Odbrane prvooptuženog izjasnit će se na narednom ročištu.

Sudsko vijeće je udaljilo drugooptuženog Kojića iz sudnice nakon što je uputio psovku advokatu Tomiću.

Naredno suđenje zakazano je za 17. april ove godine, za kada je planirano saslušanje optuženog Kojića.

S.U.

This post is also available in: English