Članak

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Zatraženo privođenje optuženog

30. Marta 2012.00:00
Nakon što optuženi Nedžad Orić nije pristupio na suđenje, predsjedavajuća Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Tuzli naložila je da ga na naredno suđenje privede Sudska policija.

This post is also available in: English

Nedžad Orić, kojem se, zajedno sa Hamedom Salihovićem i Azemom Ahmićem, sudi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Srebrenik nije došao na suđenje, a o razlozima nije obavijestio svog branioca Mensura Radončića niti Sudsko vijeće.

Prema optužnici, Kantonalno tužilaštvo Tuzla tereti Hameda Salihovića, Nedžada Orića i Azema Ahmića da su, kao pripadnici 243. muslimanske podrinjske brigade Armije BiH (ABiH), 17. jula 1995. godine u mjestu Jasenica zaustavili autobus ispred kuće Steve Tešića, gdje se okupila veća grupa prognanih iz Srebrenice.

Nakon što su od uznemirenih žena čuli da izbjeglicama ne dozvoljava useljavanje u njegovu kuću Tešića su, kako stoji u optužnici, pretukli, unijeli u autobus i odvezli do kasarne u mjestu Ciljuge na području općine Živinice.

“Istu noć nepoznata osoba je u kasarni u kojoj se nalazio veći broj vojnih i civilnih lica, Tešiću nanijela duboku reznu ranu na vratu, uslijed čega je od posljedica iskrvarenja preminuo”, navedeno je u optužnici.

Suđenje će se nastaviti 24. aprila.

A.H.

This post is also available in: English