Članak

Lokalno pravosuđe – Sarajevo: Počelo suđenje Ibrahimu Čeči

21. Februara 2012.00:00
Iznošenjem uvodne riječi Optužbe i čitanjem optužnice, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počelo je suđenje Ibrahimu Čeči za zločin protiv civilnog stanovništva u sarajevskom naselju Dobrinja počinjen 1992. godine.

This post is also available in: English

Aida Ćatović, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, rekla je da će dokazati da je optuženi počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

“U toku dokaznog postupka dokazat ćemo da je Ibrahim Čečo počinio zločin na način, vrijeme i mjesto kako je opisano u optužnici”, kazala je Ćatović.

Ćatović je dodala da će dokazati da je optuženi počinio zločin protiv civilnog stanovništva saslušanjem oštećenog, vještaka medicinske struke, te prezentacijom materijalnih dokaza.

Sadik Hota, branilac optuženog, rekao je da Odbrana neće koristiti pravo da iznosi uvodnu riječ.

U optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu navodi se da je Ibrahim Čečo, nekadašnji pripadnik Armije BiH (ABiH), 18. septembra 1992. godine fizički zlostavljao civile srpske nacionalnosti koji su kopali rovove na lokalitetu naselja Dobrinja V.

Optuženi Čečo, smatra Tužilaštvo, šamarao je dva civila i udarao ih šakama po glavi i tijelu, te ih zajedno s vojnikom pod nadimkom “Šeki” odveo u podrumske prostorije na Dobrinji, gdje su im naredili da legnu i nastavili zlostavljanje.

“Čečo je nogama, na kojima je imao vojničke čizme, nanio više udaraca oštećenom S.V. u predjelu grudnog koša, od čega je on izgubio svijest i zadobio teške tjelesne povrede kao što su prijelomi nekoliko rebara”, navedeno je u optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Nakon ulaska u podrumske prostorije vojnika koji im je rekao da ih prestanu udarati – kako stoji u optužnici – Čečo je naredio oštećenima da ustanu i opet ih udarao šakama i nogama, te su ih odveli u prostorije mjesne zajednice, odakle su prebačeni u zatvor “Sunce” u naselju Dobrinja.

Optuženi Čečo se brani sa slobode.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. mart ove godine.

A.S.

This post is also available in: English