Članak

Jević i ostali: Svjedoku se izgubio trag

20. Februara 2012.00:00
U nastavku suđenja četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Nebojša Aleksić nije ponovo saslušan pošto nije poznato gdje se on nalazi.

This post is also available in: English

Tužilac Ibro Bulić je kazao da istražioci Tužilaštva BiH nisu pronašli Aleksića ni u kući gdje živi njegova supruga, ni na adresi na kojoj stanuje njegov otac.

“Oni su kazali da Aleksić već duže vrijeme ne dolazi, a razlog su određeni porodični problemi. Tužilaštvo neće insistirati na ovom svjedoku s obzirom da je već saslušan i da su predočene njegove ranije izjave”, rekao je Bulić.

Aleksić je na suđenju 27. januara 2011. godine negirao određene navode u zapisniku iz istrage pa je Tužilaštvo predložilo da on ponovo bude pozvan kako bi mu bio predočen video sa njegovog saslušanja u istrazi.

U dokaze je uvršten video-snimak obilaska lica mjesta od prošle godine, kada su članovi Sudskog vijeća, tužilac, branioci i drugi službenici posjetili lokacije u Potočarima, Kravici i na putu Konjević Polje – Bratunac koje se navode u optužnici.

Tužilac Bulić je na ročištu dostavio izmijenjenu i objedinjenu optužnicu, u kojoj su, kako je naveo, u neznatnoj mjeri promijenjeni navodi nakon saslušanja svjedoka.

Duško Jević, Mendeljev Đurić, Goran Marković i Neđo Ikonić optuženi su da su učestvovali u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice, kao i ubistvu oko 1.000 muškaraca u Kravici.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir voda.

Nastavak suđenja je u četvrtak, 23. februara 2012.

M.T.

This post is also available in: English