Članak

Kos i ostali: Paranoidna šizofrenija

3. Februara 2012.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, vještak sudske psihijatrije je rekao kako drugooptuženi Stanko Kojić boluje od paranoidne šizofrenije.

This post is also available in: English

Ratko Kovačević, vještak sudske psihijatrije, iznio je nalaz i mišljenje koji je tim vještaka sačinio analizirajući ličnost i duševno stanje optuženog Kojića. Kovačević je kazao da su vještaci došli do zaključka da Kojić boluje od paranoidne šizofrenije, te da je u julu 1995. godine bio u stanju povišene emocionalne napetosti.

“Rezultati testova ukazuju na visoku paranoidnost, sumnjičavost, osjećaj inferiornosti, unutrašnje fantazije, a što je karakteristično za paranoidnu šizofreniju. Otkrili smo da je Kojiću izmijenjena pažnja, a u njemu se javljaju sumanute ideje, čudne, nelogične, erotomanske i sa religijskim sadržajem”, rekao je Kovačević.

Državno tužilaštvo tereti Kojića, zajedno sa Francom Kosom, Vlastimirom Golijaninom i Zoranom Goronjom, za genocid u Srebrenici, odnosno za učešće u ubistvima više od 800 srebreničkih muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici istog odreda, te su svi zajedno strijeljali zarobljenike.

Vještak Kovačević je rekao da je tim vještaka utvrdio da su se prvi simptomi Kojićeve bolesti pojavili u mladosti, te da u julu 1995. godine optuženi “nije mogao procijeniti situaciju u kojoj se nalazi”.

“Naprimjer, kada dovode civile, on shvati da treba pucati, pa uzima oružje i puca. On gubi kontrolu i doživljava halucinacije, kaže da tada vidi glave koje se povećavaju i smanjuju. Radio je ono što je jedina mogućnost – dato mu je oružje i on puca. Vidne halucinacije koje je on imao čovjek može doživjeti kada je u trenutku posebne emocionalne napetosti”, kazao je Kovačević.

Na upit Tužilaštva BiH zašto je Kojić vještacima rekao da je pucao u zarobljenike na Branjevu kada je tokom svjedočenja u svoju korist kazao da to nije učinio, vještak Kovačević je odgovorio da je optuženi vjerovatno tokom postupka modelirao svoj iskaz kako bi pomogao sebi.

“Njegova bolest i ličnost su izvor opasnosti za okolinu, te je neophodno liječenje u ustanovi”, rekao je Kovačević.

Na ovom ročištu je svjedočio i Bogdan Stojaković, vještak neuropsihijatar i jedan od članova tima vještaka što je pregedao optuženog Kojića, koji je kazao da je razgovarao sa sestrom optuženog, koja je rekla da je optuženi u nekim momentima pokazivao određenu agresivnost.

Naredno suđenje je 7. februara 2012. godine.

S.U.

This post is also available in: English