Članak

Karadžić: Truležno tkivo u grobnicama

3. Februara 2012.00:00
Unakrsno ispitujući svjedoka optužbe Jean-Rene Rueza, optuženi Radovan Karadžić tvrdio je na suđenju u Haagu da su među sahranjenima u više masovnih grobnica u istočnoj Bosni bili i “muslimanski borci” ubijeni prije jula 1995. godine.

This post is also available in: English

Na te tvrdnje, Ruez je ponovio da su svi ekshumirani i identifikovani bili žrtve “procesa istrebljenja” koji je Vojska Republike Srpske (VRS) sprovela nad bošnjačkim muškarcima poslije zauzimanja Srebrenice.

Ruez, koji je vodio istragu haškog tužilaštva o zločinu u Srebrenici, posvjedočio je da je do sada identifikovano 6.000 žrtava iz masovnih grobnica u okolini Zvornika i da ekshumacije još nisu završene.

“Vi držite da su to sve žrtve egzekucije?”, pitao je Karadžić svjedoka.

“Svi iskopani iz primarnih i sekundarnih grobnica bili su pogubljeni”, odgovorio je Ruez, na šta je optuženi kazao da će “dokazati da to nije tačno”.

Rekavši u jednom trenutku da “tu brojku osporava”, Karadžić je pitao koji je njen izvor. Svjedok je odgovorio da je izvor spisak nestalih iz Srebrenice koji je sačinio Međunarodni komitet Crvenog krsta, a da su i članovi njihovih porodica izjavili da su ih posljednji put vidjeli poslije pada Srebrenice.

“Mi smo uspostavili vezu između tih živih ljudi i truležnog tkiva koje smo našli u grobnicama”, naglasio je Ruez.

Na njegovo dodatno pitanje “koliko je od tih 6.000 poginulo prije jula 1995. i na raznim mjestima”, Ruez je ponovio da su “svi identifikovani iz primarnih i sekundarnih grobnica bili žrtve procesa istrebljenja” sa spiska od 8.000 nestalih iz Srebrenice.

Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) i vrhovnog komandanta VRS-a, Tužilaštvo u Haagu optužilo je za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Bošnjaka u danima nakon što su srpske snage zauzele tu enklavu pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

Optuženom se na teret stavlja i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce, u periodu između 1992. i 1995. godine.

Kao dokaze da su žrtve pogubljene, svjedok je naveo dokumente Drinskog korpusa VRS-a o tome da su bezbjednosni oficiri, uoči dovođenja zarobljenika iz Srebrenice, obišli više mjesta zatočenja i egzekucije.

“Moja teza je da su mnoge grobnice iz jula 1995. djelimično postojale i ranije i da su sahranjivanja bila asanaciona”, kazao je Karadžić, aludirajući na zakoniti proces uklanjanja tijela poginulih sa bojišta.

Ruez je, međutim, ostao pri iskazu da su ekshumirane “žrtve egzekucije, a ne borbi”.

Osvrćući se na navod optužnice i iskaz svjedoka da je VRS naknadno veliki broj žrtava iskopala iz primarnih i premjestila u skrivene sekundarne grobnice kako bi prikrila tragove zločina, optuženi je rekao:

“Verujem i znam da Srbi nisu toliko temeljiti da na ovoliko mesta raznesu tijela iz primarnih grobnica. Tvrdim da su to bila tekuća sahranjivanja muslimanskih boraca iz enklave. Moja teza je da su Srbi sahranili muslimane tamo gdje su poginuli”.

Ruez je uzvratio da je naučnim metodama utvrđena povezanost tijela iz primarnih i sekundarnih grobnica.

Optuženi je dovodio u pitanje i satelitske snimke na osnovu kojih su haški istražitelji pronašli grobnice, sugerišući da nisu bili snimljeni “sa istim svjetlom i pod istim uglom”, ali je svjedok to odbacio.

Nastavak ispitivanja Rueza zakazan je za 2. februar ove godine.

R.M.

This post is also available in: English