Članak

Karadžić: Film iz Srebrenice

26. Januara 2012.00:00
U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, Haško tužilaštvo prikazalo je snimak iz jula 1995. godine, na kojem se vidi nekoliko desetina tijela mrtvih Bošnjaka ispred skladišta u selu Kravica kod Srebrenice i čuju rafali iz automatskog oružja, dok oko leševa

This post is also available in: English

stoje srpski vojnici.

Snimak tijela ubijenih Bošnjaka, kako je rečeno pred Haškim tribunalom, načinio je 13. jula 1995. godine novinar Zoran Petrović Piroćanac dok je pored skladišta u Kravici prolazio u automobilu. Petrovićev film, načinjen na prostoru između Srebrenice i Bratunca, podrobno je analizirao istražitelj Haškog tužilaštva Tomasz Blaszczyk tokom svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću.

U filmu, kako je rekao svjedok, vide se i bošnjački muškarci zatočeni u “Bijeloj kući” u Potočarima nakon što su ih pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) razdvojili od žena i djece. Autor Petrović taj je prizor propratio riječima: “Bilo je pokušaja da se neki ljudi prošvercuju u konvojima, među kojima su možda zločinci.”

Prema optužnici protiv Karadžića, srpske snage su u skladištu u Kravici 13. jula 1995. godine ubile oko 1.000 srebreničkih Bošnjaka. Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant VRS-a, optužen je za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice i progon njihovih porodica u danima nakon što je VRS 11. jula 1995. godine zauzela tu enklavu.

Prema optužnici, muškarci iz “Bijele kuće” su prebačeni do lokacija u okolini Zvornika na kojima su strijeljani. Ispred kuće, Petrović je kamerom zabilježio gomile zavežljaja, torbi i drugih predmeta koje su Bošnjaci morali da ostave. Karadžić je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i za druge zločine počinjene od 1992. do 1995. godine.

Petrović je u okolini Konjević Polja snimio i predaju desetina Bošnjaka koji su pokušali da se iz obruča oko Srebrenice šumom probiju ka Tuzli, pojasnio je Blaszczyk. Dok se čuju rafali, a srpski vojnici uzvicima pozivaju Bošnjake na predaju, na snimku se vidi kako sa okolnih brda silaze kolone muškaraca u civilnoj odjeći koji nose ranjene i povrijeđene. Duž glavnog puta, u više navrata u Petrovićevom filmu vide se i grupe zarobljenika koji sjede na travi.

Petrovićeva kamera zabilježila je i odvođenje bošnjačkih žena i djece iz Potočara. U jednom autobusu snimio je, između ostalih, 90-godišnju staricu i petomjesečnu bebu. “Ovo je posljednja grupa, jel’ da?”, čuje se na snimku Petrovićevo pitanje, na koje je potvrdan odgovor dala neidentifikovana osoba.

Snimajući pripadnike Holandskog bataljona UNPROFOR-a u Potočarima, Petrović je rekao da Holanđani “imaju zadatak” da prevoz srebreničkih Bošnjaka učine boljim.

Na filmu je prikazana i potpuno ispražnjena Srebrenica, kao i nekoliko beživotnih tijela u civilnoj odjeći koja su ostala na njenim ulicama, rekao je Blaszczyk.

Petrović je pred Tribunalom u Haagu o svom filmu ranije svjedočio na suđenjima, te je na procesu protiv Karadžića njegovo svjedočenje u dokaze uvedeno u pisanom obliku.

Unakrsnim ispitivanjem Blaszczyka, suđenje Karadžiću biće nastavljeno u četvrtak, 26. januara ove godine.

R.M.

This post is also available in: English