Članak

Jević i ostali: Uvršteni iskazi iz istrage

16. Decembra 2011.00:00
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, u dokaze su uvrštene izjave koje su trojica optuženih dala u istrazi i u kojima su naveli da su u julu 1995. godine bili angažovani u Potočarima za vrijeme evakuacije stanovništva, a da nisu znali za

This post is also available in: English

likvidacije u Kravici.

Prema izjavi, koju je predočio tužilac Ibro Bulić, prvooptuženi Duško Jević je rekao da je koordinisao jedinicom Centra za obuku na Jahorini, koja je 12. jula 1995. godine došla u Potočare, gdje se okupio veliki broj civila.

“Jević je kazao da je Mladić rekao da se što prije evakuiše stanovništvo. Oko 15:00 sati počeli su da pristižu autobusi i Jević je pomagao u okretanju autobusa”, naveo je tužilac Bulić.

Optuženi Jević je 2000. godine ispričao da je kasnije od Ljubomira Borovčanina dobio zadatak za obezbjeđenje putne komunikacije od Bratunca do Konjević Polja.

Ratku Mladiću, bivšem načelniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), pred Haškim tribunalom treba da počne suđenje za genocid i druge zločine u BiH, a Ljubomir Borovčanin pravosnažno je osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici.

Borovčanin je bio zamjenik komandanta Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), a u julu 1995. godine je komandovao jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za vrijeme operacije u Srebrenici.   

Jević je u izjavi naveo da je na putu bio 14. jula i da je čuo da je u “nekom hangaru bio incident, otimanje puške i ono što je kasnije bilo”, ali da to “nije želio da vidi”.

Jeviću se sudi sa Mendeljevom Đurićem, Goranom Markovićem i Neđom Ikonićem za učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice i ubistvu više od 1.000 muškaraca u Kravici. Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije RS-a, Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir voda.

Jević, Đurić i Marković u ranijim izjavama su naveli da nisu vidjeli niti su znali za odvajanje muškaraca u Potočarima. Optuženi je u iskazu izjavio da su u Potočarima bile žene, djeca i strariji, koji su “željeli da uđu u autobuse”, a da je on “dan proveo sa poručnikom UN-a”.

Đurić je naveo da je 13. jula od Jevića dobio zadatak za blokadu puta, a da se narednog dana, s drugim pripadnicima, vratio na Jahorinu jer su dobili kožni osip.

Marković je u istrazi 2009. godine kazao da je bio zadužen za logističke poslove, da je bio u Potočarima i da je Jević dao zadatak za obezbjeđenje puta.

Odbrane optuženih ranije su se usprotivile uvrštavanju ovih izjava, kao i još desetku dodatnih materijalnih dokaza Tužilaštva BiH, a Đurićev branilac Miodrag Stojanović zatražio je da se izjava ne čita dok se ne sasluša istražilac Haškog tribunala koji je saslušavao Đurića.

“Protiv sam uvrštavanja iskaza, jer je to suprotno i praksi ovog suda, koji je u drugom predmetu donio suprotnu odluku. Ako ste već tako odlučili, onda treba da se postupi kao što ste napisali u odluci – da se iskaz ne čita dok se ne sasluša istražilac”, rekao je Stojanović.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. decembar ove godine.

M.T.

This post is also available in: English