Članak

Lokalno pravosuđe – Bihać: Potvrđena optužnica protiv pet osoba

7. Decembra 2011.00:00
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu kojom se Jovica Tadić, Zoran Tadić, Zoran Berga, Željko Babić i Goran Mihajlović terete za zločine nad civilima.

This post is also available in: English

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću podiglo je optužnicu protiv Jovice i Zorana Tadića, Berge, Babića i Mihajlovića, bivših pripadnika Vojske i policije Republike Srpske, kojom se terete da su u septembru 1992. godine učestvovali u zločinima nad civilima u mjestu Duljci (općina Bihać).

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) tereti optužene da su učestvovali u ubistvima 25 civila bošnjačke nacionalnosti. Zoran Tadić, Zoran Berga, Željko Babić i Goran Mihajlović su optuženi da su 23. septembra 1992. godine ubili civile Safiju Mešić, Ibrahima Mešića, Minu Hrnjicu i Havu Mešić.

U optužnici se navodi da su Jovica i Zoran Tadić, Berga i Babić potom u mjestu Duljci ubili više civila bošnjačke nacionalnosti koji su se nalazili na radnoj obavezi branja šljiva.

Zoranu Tadiću i Željku Babiću se na teret stavlja i da su istog dana u popodnevnim satima, vraćajući se iz Duljaka, došli u zaselak Kosa-Rajnovci, gdje su ubili Ramu Alivuka i njegovu suprugu Kadu.

Goran Mihajlović se potvrđenom optužnicom tereti da je krajem septembra 1992. godine u mjestu Lončić (selo Orašac) ubio Šaćira Mešića.

Optužnicu je Kantonalno tužilaštvo u Bihaću podiglo 30. novembra ove godine. Optuženi su, po nalogu Tužilaštva USK-a, uhapšeni u septembru i oktobru 2011. godine i trenutno se nalaze u pritvoru u Bihaću.

Dž.Dž.

This post is also available in: English