Članak

Lokalno pravosuđe – Bihać: Pronađena dva tijela

16. Novembra 2011.00:00
Po naredbi Kantonalnog suda u Bihaću započela je ekshumacija na lokalitetu Duliba u bihaćkoj mjesnoj zajednici Orašac, a u sklopu istrage masovnih ubistava civila bošnjačke nacionalnosti počinjenih u septembru 1992. godine.

This post is also available in: English

“Na osnovu informacija koje smo tokom istrage dobili, izvršena je preliminarna pretraga terena, kada smo pronašli lobanju, i na osnovu naredbe Kantonalnog suda vršimo ekshumaciju. Pronašli smo dva tijela i, prema našim informacijama, pretpostavljamo da je riječ o supružnicima Rami i Kadi Alivuk, koji su ubijeni u septembru 1992. godine”, kazao je Jasmin Mesić, kantonalni tužilac u Bihaću.

Prema informacijama Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), dvije osobe koje se sumnjiče da su počinile ovaj zločin nalaze se izvan BiH, i to u Srbiji i Crnoj Gori.

“Zahvaljujući dobroj međunarodnoj saradnji, nadamo se da bi uskoro moglo doći i do njihovog hapšenja i dovođenja pred lice pravde”, kazao je Mesić.

Ekshumacija na više lokaliteta na području Dulibe bit će nastavljena i narednih dana.

“Nastavljamo aktivnosti na još dva lokaliteta i vršimo pretragu terena. Ranije smo u jednoj masovnoj grobnici, u neposrednoj blizini današnje grobnice, ekshumirali devet tijela. Na području Ljutočke doline traga se za još 30-ak ubijenih”, kazao je Mujo Begić, rukovodilac bihaćkog ureda Instituta za nestale osobe BiH.  
   
Za zločine počinjene u Ljutočkoj dolini 22. i 23. septembra 1992. godine osumnjičeno je šest osoba, koje se nalaze u pritvoru.

Dž.D.

This post is also available in: English