Članak

Lokalno pravosuđe – Čurtić: Izricanje presude 31. oktobra

28. Oktobra 2011.00:00
Nakon iznošenja završnih riječi Optužbe i Odbrane na suđenju za zločin počinjen u selu Stupni Do (općina Vareš), Kantonalni sud u Sarajevu izreći će presudu Erminu Čurtiću 31. oktobra ove godine.

This post is also available in: English

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu u završnoj riječi zatražilo je da Sud Čurtića proglasi krivim, dok je Odbrana predložila Sudskom vijeću da optuženog u cijelosti oslobodi optužbi.

“Optužba je saslušanjem svjedoka i prezentacijom dokaza pokazala da je optuženi, kao vodič dijela jedinice ‘Maturice’ Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudjelovao u napadu na bošnjačko stanovništvo u selu Stupni Do. Svjedoci su ga vidjeli u selu Stupni Do i prepoznali su ga”, kazao je Safet Hrapo, tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Čurtića tereti Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu da je učestvovao u napadu na selo Stupni Do u oktobru 1993. godine, kao i u nezakonitom lišenju slobode, mučenju, nečovječnom postupanju i pljački imovine bošnjačkog stanovništva.

“Čurtić je 23. oktobra 1993. godine, nakon što je izvršen napad na selo Stupni Do – gdje su pripadnici jedinice ‘Maturice’ ubili 38 civila bošnjačke nacionalnosti, a zatim opljačkali i zapalili njihove kuće – udario Muameru Mahmutović u lice nogom, prijetio da će je ubiti, a potom joj oduzeo zlatni nakit”, kazao je Hrapo.

Tužilac Hrapo je naveo da je optuženi istog dana, zajedno s dvojicom pripadnika HVO-a, udarao nogama, rukama i kunadakom puške Besima Paralangaja, a potom su mu oteli novac i zlatni nakit.

“Iz iskaza svjedoka i materijalnih dokaza nesporno proizlazi da je optuženi počinio krivičnopravne radnje koje mu se stavljaju na teret”, zaključio je tužilac Hrapo, dodavši da su iskazi svjedoka Odbrane kontradiktorni, te da im Sudsko vijeće ne može pokloniti vjeru.

Nedim Dobojlić, branilac optuženog Čurtića, prije iznošenja završne riječi izjasnio se o izmijenjenoj optužnici, ocijenivši je “nejasnom”.

Dobojlić je zatražio od Sudskog vijeća da optuženog oslobodi optužbe u cijelosti, te da ga odmah pusti iz pritvora.

“Ono što se stavlja na teret mom branjeniku nije ratni zločin, niti ima dokaza da je on počinio djela koja mu se izmijenjenom optužnicom stavljaju na teret”, kazao je Dobojlić.

Čurtićev branilac je istaknuo da Odbrana nije imala pravo da postavlja pitanja svjedocima Optužbe s obzirom da su njihovi iskazi koje su dali 1996. godine čitani tokom postupka.

A.S.

This post is also available in: English