Članak

Lokalno pravosuđe – Bejtić: Stražar pred komandom

28. Septembra 2011.00:00
U nastavku suđenja Samiru Bejtiću za zločin počinjen na lokalitetu Kazani, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu svjedok Mevludin Selak je kazao da optuženog poznaje kao stražara kojeg je viđao pred komandom 10. brdske brigade Armije BiH (ABiH).

This post is also available in: English

Odgovarajući na pitanja Jasenka Ružića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, svjedok Selak je rekao da je Bejtića kao stražara viđao pred komandom brigade, ali se nije mogao sjetiti da li ga je vidio u zemunici na Boguševcu na lokalitetu Kazani.

“Viđao sam ga u komandi, poznajem ga kao stražara pred komandom brigade, ali se ne sjećam da sam ga vidio u zemunici”, kazao je Selak.

Selak i još četvorica svjedoka koji su pozvani da daju iskaz na ovom ročištu rekli su da u potpunosti ostaju kod iskaza koji su posljednji put dali u postupku ranije vođenom protiv Bejtića također pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti Bejtića, bivšeg pripadnika 10. brdske brigade ABiH, da je 25. decembra 1992. godine odveo Zorana Vučurevića u blizinu linije razgraničenja koja je bila pod kontrolom ABiH, te ga ubio pucajući iz pištolja, a nakon toga njegovo tijelo polio razrjeđivačem i spalio.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Bejtić, zajedno s drugim pripadnicima ABiH, sredinom septembra 1993. godine učestvovao u premlaćivanju dvoje civila u komandi 10. brdske brigade, nakon čega su ih odveli do Kazana i ubili.

Samir Bejtić je u julu 2006. osuđen pred Kantonalnim sudom u Sarajevu na 14 godina i šest mjeseci zatvora zbog ubistva civila na lokalitetu Kazani u Sarajevu. Na ovu presudu su uložene žalbe i Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ih je prihvatio i vratio postupak na ponovno suđenje u januaru 2007. godine.

Nakon obnovljenog suđenja, Bejtić je u julu 2008. godine oslobođen optužbe za ubijanja, premlaćivanja i zlostavljanja civila na Kazanima.

I na ovu presudu Kantonalno tužilaštvo je uložilo žalbu Vrhovnom sudu FBiH u novembru 2010. godine, nakon čega je ukinuta presuda i naloženo ponovno održavanje suđenja pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Da ostaju kod iskaza koji su dali tokom prethodnog postupka i da ne bi ništa mijenjali, na ovom ročištu su, osim Selaka, kazali i Samir Seferović, Fuad Abadžić, Omer Tendžo i Sabahudin Žiga.

Selak, Seferović, Tendžo i Žiga naglasili su da ostaju kod iskaza koji su dali tokom prethodnog postupka, a ne kod izjava koje su od njih uzimane kao od osumnjičenih.

Svjedok Samir Seferović je istaknuo da je, s obzirom da je bio osumnjičen za isto krivično djelo za koje se tereti Bejtić, bio premlaćivan u Centralnom zatvoru tokom davanja ranijih izjava.

Svjedok Omer Tendžo također je naglasio da je bio zlostavljan tokom davanja izjava, ne preciziravši gdje su te izjave od njega uzimane.

“Mi smo imali problema s batinama. Svako je davao iskaz kako mu je rečeno. Meni su sve zube izbili, potres mozga sam imao”, prisjetio se Tendžo.
   
Peti svjedok na ovom suđenju, Sabahudin Žiga, također je naglasio da je bilo maltretiranja tokom davanja izjava, te da se toga najradije ne bi sjećao.

Svjedoci nisu precizirali ko je od njih uzimao izjave.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. oktobar ove godine.

A.S.

This post is also available in: English