Članak

Karadžić: Batine jeftinije od metka

26. Augusta 2011.00:00
Na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedoci Haškog tužilaštva govorili su o zatvaranju, premlaćivanju i ubijanju bošnjačkog stanovništva u Vlasenici i Bratuncu 1992. godine.

This post is also available in: English

Ibro Osmanović iz Vlasenice ispričao je kako je u maju 1992. godine uhapšen i zatvoren, prvo u policijsku stanicu u tom gradu, da bi potom bio prebačen u zgradu Opštine i logor Sušica, a na kraju odveden u logor Batković (opština Bijeljina).

Prema njegovom svjedočenju, u junu te godine iz zgrade Opštine izvedena je grupa od preko 30 muškaraca, od kojih su samo trojica preživjela. Jednog od njih sreo je u Sušici.

“Njih trojica ostala su u Sušici, a autobus je ostale odvezao u rejon Debelog brda. Poslije rata ljudi iz te grupe su nađeni mrtvi i ukopani”, rekao je Osmanović.

Osmanović je naveo da su zarobljeni bili izloženi konstantnom premlaćivanju u objektima u kojima su bili zatvoreni. Svjedok je posebno opisao okrutnost prema izvjesnom Reufu Rašidagiću.

“Dragan Nikolić ga je pretukao pet puta za pet dana. Reuf ga je molio da ga ubije, a ovaj mu je rekao: ‘Skup je metak za tebe. Tri marke jedan komad’”, kazao je Osmanović.

Dragan Nikolić, nekadašnji upravnik logora Sušica, osuđen je u Haškom tribunalu na 20 godina zatvora.

Svjedok Osmanović je naveo da je njegov mlađi brat ostao u Sušici kada su njega prebacili u Batković i da ga više nikad nije vidio. U tom periodu, kako je dodao, ubijena mu je i sestra, a traga za ukupno 33 člana šire porodice.

“Ostanete sami i nema ko da vam otvori vrata. Tražite samo kosti… Ja nisam djelilac pravde, ali nadam se da će one koji su to učinili stići pravda”, rekao je Osmanović.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužnicom se tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Na teret mu je stavljeno učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva iz opština na koje su Srbi polagali pravo.

O zatvaranju i maltretiranju bošnjačkog stanovništva u Bratuncu govorio je zaštićeni svjedok KDZ-605, koji je bio zatvoren na gradskom stadionu i školi, gdje je svjedočio zlostavljanjima zarobljenih, a potom je s drugima prebačen na Pale.

Prema njegovim saznanjima, u Bratunac su 17. aprila 1992. godine došle jedinice “arkanovaca” i “šešeljevaca”.

Sudsko vijeće je odbilo Karadžićev zahtjev za prekid procesa kako bi se Odbrana upoznala sa naknadno objelodanjenim dokazima u vezi sa svjedokom KDZ-490, te naložilo Tužilaštvu da ovog svjedoka ne poziva prije 17. oktobra kako bi optuženi imao vremena da pregleda materijal.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 29. avgusta 2011.  

M.T.

This post is also available in: English