Članak

Lokalno pravosuđe – Ostojić: Početak suđenja pred novim Vijećem

17. Augusta 2011.00:00
Čitanjem optužnice Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, iznova je počelo suđenje Zariju Ostojiću, kojem se pred Okružnim sudom sudi za zločine počinjene u logoru Sušica kod Vlasenice.

This post is also available in: English

Okružno tužilaštvo tereti Ostojića da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije, specijalne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, koja je bila u sastavu vojske Srpske Republike BiH, tokom 1992. godine sudjelovao u premlaćivanja civila u logoru Sušica.

Kako se navodi u optužnici, Ostojić je, zajedno s drugim pripadnicima formacije, iz logora Sušica izvodio Bošnjake te ih udarao “policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama”.

Okružno tužilaštvo i Odbrana optuženog kazali su da ostaju kod uvodnih riječi datih tokom postupka koji se vodio pred prvobitnim Sudskim vijećem.

Odbrana optuženog Ostojića je u martu 2011. godine zatražila da Sudsko vijeće bude sastavljeno od pripadnika tri konstitutivna naroda u BiH. Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu odobrilo je zahtjev Odbrane, te je odredilo da se postupak protiv Ostojića vodi iznova.

Na ovom ročištu predočen je i iskaz Zijada Zimića, svjedoka Okružnog tužilaštva, koji je naveo da ostaje kod svega što je prethodno izjavio. Svjedok Zimić je saslušan pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu 20. aprila 2010. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. septembar 2011.

S.U.

This post is also available in: English