Članak

Zaštita prava zatvorenika

3. Augusta 2011.00:00
Novoosnovano udruženje “Pomoć u zaštiti prava zatvorenika” u BiH namjerava vršiti nadzor poštivanja ljudskih prava u bosanskohercegovačkim zatvorima.

This post is also available in: English

Amra Kovač, predsjednica udruženja “Pomoć u zaštiti prava zatvorenika” u BiH, kazala je za BIRN – Justice Report kako u zatvorima na području BiH postoji veliki broj slučajeva “diskriminacije zatvorenika sa aspekta vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti”.
 
“U izvještaju Evropskog komiteta za prevenciju torture (CPT) koji je objavljen nakon posjete zatvorima u maju 2009. godine, između ostalog je navedeno da je u zatvorima često nasilje između suparničkih grupa koje su organizirane oko etničke ili regionalne pripadnosti”, rekla je Kovač.
 
Nihad Spahić, upravnik Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica, kazao je da u ovom zatvoru ne postoji diskriminacija na osnovu nacionalne pripadnosti.

“Izvještaj CPT-a je izuzetno povoljan kada su u pitanju ljudska prava, počev od zdravstva do izdržavanja kazne. Ima zlostavljanja među zatvorenicima, ali ne zbog toga što su druge nacije – čak su Bošnjaci osuđeni za ratni zločin imali više problema nego Srbi”, rekao je Spahić.

Spahić je dodao da najviše Bošnjaka osuđenih za ratne zločine izdržava kaznu u KPZ-u Zenica.

“U ovom zatvoru kaznu za ratne zločine izdržavaju 24 osuđenika. Od tog broja su polovina – odnosno 12 – Bošnjaci, dok su ostali Srbi i Hrvati. Njihov međusobni odnos je korektan, jer su ljudi koji su osuđeni za ratne zločine inače korektni, bez obzira na naciju”, pojasnio je Spahić.

Predsjednica Udruženja “Pomoć u zaštiti prava zatvorenika” u BiH je dodala da je bilo i slučajeva da se optuženi ili osuđeni za ratne zločine zbog lične bezbjednosti prebacuju u druge zatvore.

Takav slučaj je bio i s Francom Kosom, kojem se trenutno pred Državnim sudom sudi za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

Duško Tomić, Kosov advokat, rekao je da je njegov branjenik primao razne prijetnje, nakon što je tokom suđenja kazao da je učestvovao u određenim zločinima na području Srebrenice.

Tomić je dodao da teški i specifični slučajevi poput Kosa ne bi trebali biti u entitetskim zatvorima, već u Pritvorskoj jedinici Suda BiH.

“Moji su branjenici imali dosta problema. Gotovo svaki moj branjenik srpske nacionalnosti bio je pretučen u Zenici. Ne tvrdim da je to organizovano bilo, ali tamo je jedna grupa onih koji su osuđeni za ratne zločine koji su presuđivali i tukli određene osuđenike”, rekao je Tomić.  

Ipak, upravnik Spahić je kazao da nijednom zatvoreniku u KPZ-u u Zenici život nije ugrožen.

“Zatvorenici izbjegavaju Zenicu pa izmišljaju torturu i zlostavljanja. Kad navode razloge, traže one koji bi mogli ‘upaliti’, a stvarni razlozi su da budu bliže porodici ili da budu u blažem zatvoru. Advokati igraju igru da bi njihovi klijenti bili upućeni u drugi zatvor, da bi naplatili nešto novca, a ne da zaštite njihova prava”, tvrdi Spahić.

Kovač je BIRN – Justice Reportu rekla da se u BiH na entitetskoj i državnoj razini primjenjuju i različiti krivični zakoni u predmetima ratnih zločina, što optužene dovodi u situaciju da nemaju jednaka prava.

“Tako imamo situaciju da dvije osobe koje su osuđene za ratne zločine i leže u istoj ćeliji, imaju različit tretman. Zbog svega, aktivnosti našeg udruženja bit će usmjerene na unapređivanje i monitoring ljudskih prava zatvorenika u skladu s Evropskim zatvorskim pravilima”, kazala je Kovač.

A.S.

This post is also available in: English