Članak

Izvještavanje medija o suđenju Karadžiću

14. Jula 2011.06:10
Mediji u BiH, regiji, kao i u svijetu, nisu pokazali veliki interes za izvještavanje o svjedočenjima na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, zaključak je analize koju je uradila Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH.

This post is also available in: English

BIRN BiH je u četvrtak organizovao prezentaciju publikacije Historija u sjeni senzacije II, u kojoj je analizirano kako su štampani mediji i novinske agencije u BiH, regionu i svijetu pratili prvu godinu suđenja Karadžiću.

“Nije me iznenadio rezultat publikacije. Pokazalo se da su mediji slabo zainteresovani za suštinu suđenja. Uglavnom dolaze na prva pojavljivanja optuženih i neke druge značajne trenutke, ali izjave svjedoka, ono što je suštinski značajno, slabo pokrivaju”, rekla je Faida Rahmanović, urednica publikacije.

Analiza je također pokazala da su u medijskim izvještajima značajno zastupljeni komentari novinara, kao i da je nerijetko izvještavanje pristrasno.

“Običaj novinara je da daju lične komentare, što skreće pažnju sa suštine stvari i činjenice stavlja u drugi plan”, rekla je Rahmanović, koja kao novinarka agencije Sense izvještava sa suđenja u Tribunalu.

Radoša Milutinović, novinar agencije Beta koji od 2002. godine prati suđenja u Tribunalu, kazao je da mali broj novinara prati suđenja kada ona uđu u fazu izvođenja dokaza, te da se dešava da mediji prenose samo dijelove sa suđenja.

“Ipak, nije sve ni do medija. Oni odražavaju stanje u društvu i ne mogu da iskoče iz svoje kože zbog materijalne zavisnosti”, kazao je Milutinović.

Nerma Jelačić, glasnogovornica Haškog tribunala, također je primijetila da mediji površno prate suđenja i da banalnosti uvijek imaju prednost nad činjenicama.

“Mediji traže senzacije u sudskim postupcima, ali nije uvijek samo odgovornost medija, nego i onih koji iznose takve informacije”, ocijenila je Jelačić.

BIRN je, kako je podsjetila Anisa Sućeska-Vekić, direktorica ove agencije, prošle godine objavio analizu medijskih izvještaja o Karadžićevom hapšenju. Napomenula je da je ove godine publikacija, osim medija u BiH i zemljama regiona, obuhvatila i najznačajnije svjetske medijske kuće.

Publikacija je objavljena u saradnji s Fondacijom Konrad Adenauer, koja je prepoznala značaj koncepta suočavanja s prošlošću.

“Koncept suočavanja s prošlošću podrazumijeva da, ako su se zločini desili, treba procesuirati odgovorne i utvrditi činjenice. Senzacija i skretanje pažnje tome nikako ne doprinosi”, rekao je Erdin Kadunić iz Fondacije Konrad Adenauer.

Promociji su prisustvovali predstavnici pravosudnih institucija, nevladinih organizacija i medija.

    This post is also available in: English