Članak

Jević i ostali: Očekivanje napada

8. Jula 2011.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane je rekao da je u julu 1995. godine obezbjeđivao cestu Konjević Polje – Bratunac, jer su starješine obavijestile da se očekuje proboj “muslimanske vojske”.

This post is also available in: English

Jovan Todorović, nekadašnji pripadnik Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS), pojasnio je da do napada nije došlo, ali da nije vidio ni zarobljenike, niti je čuo za ubistva.

“Postoji mogućnost da je dalje od mjesta gdje sam boravio bilo zarobljenika. Nisam upoznat da je bilo ubistava”, rekao je Todorović, koji je svjedočio u korist optuženog Neđe Ikonića.

Prema navodima optužnice, pripadnici Centra za obuku “Jahorina” MUP-a RS-a su po naredbi i pod nadzorom Duška Jevića, Mendeljeva Đurića, Gorana Markovića i Neđe Ikonića 12. i 13. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju više hiljada muškaraca Bošnjaka.

Kako se dalje navodi u optužnici, zarobljenike su držali na livadi u Sandićima, a potom ih odvodili na razna mjesta, uključujući skladište u Kravici, gdje su učestvovali u strijeljanju više od 1.000 muškaraca.

Tužilaštvo smatra da je Jević u to vrijeme bio komandant Centra za obuku “Jahorina”, Đurić i Ikonić komandiri četa tog centra, a Marković komandir voda u Prvoj četi.

Svjedok Todorović je rekao da je u Centar za obuku “Jahorina” doveden kao dezerter nakon što je uhapšen u Srbiji, ta da su pripadnici te jedinice koji su otišli na teren na područje Konjević Polja bili dezerteri.

Na pitanje koga prepoznaje od optuženih u sudnici, svjedok je pokazao na optuženog Ikonića, opisavši ga kao “crnog dečka i sportistu” koji je vodio jutarnje fiskulturne vježbe dok su imali obuku na Jahorini. Svjedok je prepoznao i optuženog Jevića, rekavši da je on bio osoba sa “visokim činom”.

Optuženog Ikonića, kako tvrdi svjedok, nije vidio na području Konjević Polja, gdje je proveo sedam dana u julu 1995. godine.  

Kako stoji u optužnici, pripadnici Prve i Druge čete Centra za obuku “Jahorina” su po naredbi Ikonića zarobljavali Bošnjake u šumi iznad ceste Bratunac – Konjević Polje, te ih odvodili u skladište na raskrsnici u Konjević Polju, gdje su ih likvidirali.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. august ove godine.

A.J.

This post is also available in: English