Članak

Dronjak: Pakao u Kamenici

1. Jula 2011.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Drvara, svjedok Tužilaštva BiH je potvrdio da je optuženi Ratko Dronjak bio upravnik u logoru Kamenica, te da je odveo jednog zatvorenika, koji se više nije vratio.

This post is also available in: English

 

Nihad Linić je u Sudu BiH ispričao da je u julu 1992. godine bio zatvoren u logoru Kamenica (općina Drvar), gdje je saznao da je Ratko Dronjak upravnik.

“Upravnik je dolazio u logor svojim vozilom. Mene nikada nije udario, niti sam ja vidio da udara druge. (…) Neki ljudi su pričali da je on ubio jednog čovjeka zbog nekog novca, ali ja samo znam da je jedno veče došao i odveo Kalmina Kalića, koji se više nije vratio”, rekao je svjedok Linić.

Tužilaštvo BiH tereti Ratka Dronjka, bivšeg komandanta, odnosno upravnika logora Kamenica i zatvora formiranog u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru, za organizovanje protivzakonitog zatvaranja civila i ratnih zarobljenika Bošnjaka i Hrvata od 1992. do 1995. godine.

U optužnici se navodi da su u tim objektima civili i ratni zarobljenici bili izloženi mučenju, premlaćivanju, ubijanju, te nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad.

Svjedok Linić je ispričao da je tokom boravka u logoru Kamenica morao obavljati fizičke radove, da nisu imali hrane, te da su ih stražari u logoru “tukli i ponižavali”.

“Nisu nam dali jesti, a hranili su svinje. Mene su dva puta tukli. Udarali su me svuda samo ne po licu, jer su znali da će doći Crveni krst, pa da to ne vidi. Slomili su mi rame, ključnu kost i sedam dana nakon toga nisam mogao ustati. Nakon tih sedam dana, takav slomljen, morao sam ići i cijepati drva”, rekao je Linić, koji je razmijenjen u novembru 1992. godine.

Mirsad Hadžić, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH) i drugi svjedok na ovom ročištu, rekao je da su ga vojnici Vojske Republike Srpske (VRS) zarobili 9. novembra 1994. godine i odveli u logor Kamenica, gdje je proveo četiri mjeseca.

Svjedok Hadžić je ispričao da je tokom boravka u logoru najgore bilo onda kada bi dolazio upravnik, jer bi, kako je rekao, tu noć bio “pakao”.

“Poznavali smo zvuk auta kojim bi dolazio upravnik, a da je to on saznao sam od drugih zarobljenika. (…) Jedne noći kada je došao upravnik, izveli su mene, Fikreta Begića i još jednog čovjeka. Mene su pretukli i vratili u prostoriju u kojoj sam boravio, onda se čulo urlanje Begića, a nakon toga pucanj”, rekao je Hadžić.

Hadžić je dodao da je nakon godinu dana od jednog zarobljenika saznao da je tu noć upravnik logora pucao Begiću u glavu.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. juli 2011. godine.

S.U.

This post is also available in: English