Članak

Anić: Osuđen na 15 godina zatvora

31. Maja 2011.13:27
Sud BiH osudio je Miroslava Anića na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Kiseljaka i Vareša.

This post is also available in: English

Anić je proglašen krivim zbog učešća u ubistvima, mučenjima, uništavanju imovine i pljačkanju civila bošnjačke nacionalnosti u selima Grahovci, Han-Ploča, Stupni Do, te vikend-naselju Luke, gdje je 1993. godine ubijeno blizu 70 ljudi.

Presuda Aniću, bivšem pripadniku Jedinice za specijalne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), izrečena je nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivice koji je optuženi postigao sa Tužilaštvom BiH, a kojim je bila predložena kazna zatvora od 15 godina.

“Kada je u pitanju sankcija, Sud je imao u vidu da se optuženi sam prijavio, i iako se jedno vrijeme krio u Hrvatskoj, dao je doprinos u otkrivanju istine. Dao je i iskaz u drugim predmetima”, obrazložio je sudija Davorin Jukić.

Jukić je napomenuo da je u obzir uzeto da je u Haagu za ove zločine osuđen Ivica Rajić, na 12 godina, a u BiH Dominik Ilijašević “Como”, na 14 godina.

Rajić je bio komandant Druge operativne grupe HVO-a u Kiseljaku i komandovao je napadom na Stupni Do (opština Vareš) u oktobru 1993. godine.

“S ciljem osvajanja i uništavanja sela Stupni Do, Anić i drugi pripadnici jedinica ‘Maturice’ i ‘Apostoli’ su postrojeni, a Rajić je naredio da sve treba uništiti. Jednu grupu ‘Maturica’ predvodio je Dominik Ilijašević”, navedeno je u presudi Aniću.

Prema presudi, u ovom napadu je ubijeno 38 civila, koji su ubačeni u kuće, opljačkani, a potom zapaljeni, a zapaljene su i sve ostale kuće u selu i džamija.

Anić je, prema presudi, učestvovao i u napadima i ubistvima u selima Grahovci i Han-Ploča, te vikend-naselju Luke (opština Kiseljak) u junu 1993. godine, kada je ubijeno 30-ak civila.

U izrečenu kaznu Aniću će biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, od 1. novembra 2010. godine.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba, osim u pogledu visine sankcije, a oštećeni su upućeni na parnicu.

Marija Taušan


This post is also available in: English