Članak

Lokalno pravosuđe: Potvrđena optužnica za zločine u Brčkom

27. Maja 2011.00:00
Osnovni sud Brčko Distrikta potvrdio je optužnicu protiv Dražena Uroševića i Dimče Ivčeva za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Brčkom.

This post is also available in: English

Prema optužnici, Urošević i Ivčev su kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) za vrijeme rata u BiH vršili mučenja, nečovječna postupanja, nanosili velike patnje i povređivali tjelesni integritet i lično dostojanstvo civilima bošnjačke nacionalnosti u logoru Luke (općina Brčko).

Tužilaštvo u Brčkom obojicu optuženih tereti da su u junu 1992. godine u logoru Luke nanosili velike patnje civilu C.F. mučeći ga i udarajući palicama po cijelom tijelu.

Prema optužnici, Ivčev je 20. maja 1992. godine u logoru Luke nanosio velike patnje i tjelesne ozljede civilu D.S., te ga mučio prilikom ispitivanja udarajući ga gumenom palicom po cijelom tijelu.

Policija Brčko Distrikta je 5. maja 2011. godine uhapsila obojicu optuženih, ali ih je Sud pustio uz mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrane putovanja van BiH.

Optuženima su oduzete putne isprave i zabranjeno im je izdavanje novih putnih isprava. Uz to, optuženi se svakih sedam dana trebaju javljati u policiju.

M.A.

———————————————————————————————————-

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English