Članak

Lokalno pravosuđe – Bihać: Potvrđena optužnica protiv Mustafe Odobašića

18. Maja 2011.00:00
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Mustafe Odobašića, kojom mu je na teret stavljen ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u Velikoj Kladuši.

This post is also available in: English

Prema optužnici, Odobašić je, kao pripadnik Pete čete “Golubovi” pri Narodnoj odbrani Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NOAPZB), ubio Rifeta Suljanovića, zarobljenika Petog korpusa Armije BiH (ABiH).

Nakon zarobljavanja većeg broja pripadnika Petog korpusa ABiH i policije u martu 1995. godine, kako stoji u optužnici, optuženi je izveo zarobljenika Rifeta Suljanovića i udarao ga više puta šakama i automatskom puškom.

Tužilaštvo u Bihaću smatra da je optuženi Odobašić kada je Suljanović pao na zemlju, u njega ispucao više metaka iz automatske puške, od čega je preminuo na licu mjesta.

Odobašić, kako je potvrđeno u Tužilaštvu u Bihaću, nalazi se na izdržavanju kazne zbog drugog krivičnog djela u Kazneno-popravnom zavodu Zenica.

Prema važećem zakonu, Odobašić bi se trebao u narednih 15 dana pojaviti pred Kantonalnim sudom u Bihaću da se izjasni o krivici.

                      Dž.Dž.

——————————————————————————————

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English