Članak

Korićanske stijene: Nesigurnost svjedoka

12. Maja 2011.00:00
Svjedočeći u korist Radoslava Kneževića, optuženog za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, dva svjedoka kazala su da im je Damir Ivanković rekao da “nije siguran” da je optuženi Knežević učestvovao u ubistvima u augustu 1992. godine.

This post is also available in: English

Milenko Trifunović i Aleksandar Radovanović, koji su pred Sudom BiH pravosnažno osuđeni za pomaganje genocida u Srebrenici u julu 1995. godine, kazali su da su tokom boravka u pritvorskoj jedinici Suda BiH dosta vremena provodili sa Damirom Ivankovićem, Ljubišom Četićem i Gordanom Đurićem, koji su priznali krivicu za zločin na Korićanskim stijenama.

Kako je objasnio svjedok Trifunović, Ivanković je prije sklapanja sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH, kazao da “postoji par ljudi za koje zna da su učestvovali u ubistvima, ali i da postoje neka imena za koja nije siguran”.

“Konkretno, niko nije bio siguran za Radoslava Kneževića. Ni Đurić, ni Četić, ni Ivanković. Niko njegovo ime nije ni spominjao dok Ivanković nije počeo da pregovara sa Tužilaštvom”, dodao je Trifunović, istaknuvši da je Ivanković u pritvoru govorio kako Tužilaštvu mora da otkrije sedam imena, “inače od sporazuma neće biti ništa”.

Uz Kneževića, Tužilaštvo BiH tereti Sašu Zečevića, Marinka Ljepoju, Petra Čivčića i Branka Topolu za učešće u pratnji konvoja s preko 1.000 civila koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju i ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Zečević, Ljepoja i Knežević pripadnici voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Aleksandar Radovanović je potvrdio da je Ivanković u pritvoru pričao da nije bio siguran da li je Knežević učestvovao u ubistvima, ali da je zbog Tužilaštva BiH morao da otkrije sedam imena.

“Ivanković prije sklapanja sporazuma Kneževića nije ni spominjao. Kako se potpisivanje sporazuma bližilo, tako nam je svima pričao da na njega vrše pritisak iz Tužilaštva i da će on vjerovatno morati da kaže neka imena za koja nije bio siguran da su taj dan učestvovala u ubistvima”, kazao je Radovanović.

Radovanović je dodao da mu je Ivanković priznao da se “nagodio” sa Tužilaštvom kako bi dobio manju kaznu.

Damir Ivanković, Gordan Đurić i Ljubiša Četić su, nakon priznanja krivice za ubistvo na Korićanskim stijenama i sklopljenog sporazuma sa Tužilaštvom, osuđeni na 14, osam i 13 godina zatvora.

Sljedeće ročište zakazano je za 20. maj 2011. godine.

D.E.

Povezani članci

This post is also available in: English