Članak

Kos i ostali: Djevojka među ubijenim Srebreničanima

10. Maja 2011.00:00
Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, na suđenju za genocid u Srebrenici pročitao je izjavu koju je Ljubo Ivanić dao tokom istrage, a u kojoj stoji da su zarobljene Srebreničane u Domu kulture u Pilici (općina Zvornik) pobili policajci i vojnici.

This post is also available in: English

U izjavi koju je preminuli Ljubo Ivanić dao istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) navedeno je da je bio vlasnik kafane koja se nalazi prekoputa Doma kulture, gdje su u julu 1995. godine dovedeni zarobljeni Srebreničani.

“Zarobljenike u Domu ubili su policajci iz Kozluka (općina Zvornik) i nepoznati vojnici koji su došli iz šume. Oficir koji je bio s tim vojnicima ušao je u kafanu i rekao: ‘Pobijte ih!’”, navodi se u izjavi koju je pročitao tužilac.

Skraćenu izjavu preminulog Ivanića tužilac je pročitao na suđenju Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji, koji se terete za učešće u ubistvima više od 800 Srebreničana u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (općina Zvornik).

U optužnici se navodi da je Kos bio komandir Prvog “bijeljinskog” voda, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a.

Ivanić je u izjavi naveo da je u njegovu kafanu policajac doveo zarobljenu djevojku iz Doma kulture.

“Dao sam joj da jede ćevape, i policajac ju je potom vratio u Dom kulture. Čuo sam da je i ona ubijena”, rekao je Ivanić.

U pročitanoj izjavi, Ivanić je naveo da je u blizini njegove kafane “Arkan postrojio vojnike koji su učestvovali u napadu na Srebrenicu”.  

Željko Ražnatović zvani Arkan, koji je bio vođa paravojnih jedinica “Tigrovi”, ubijen je 2000. godine u Beogradu.

Odbrane optuženih smatraju da postoje razlike u skraćenoj izjavi koja je pročitana u odnosu na kompletan transkript ovog iskaza. Odbrane će relevantne razlike istaći na nekom od narednih ročišta, nakon što preslušaju audiosnimak iskaza koji je Ivanić dao istražiteljima SIPA-e.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. maj 2011.

                                                                      A.J.

This post is also available in: English