Članak

Jević i ostali: Odbrane pozivaju 18 svjedoka

14. Aprila 2011.00:00
Tužilaštvo BiH je okončalo dokazni postupak na suđenju četvorici optuženih za genocid počinjen u Srebrenici, a njihove Odbrane najavile su saslušanje 18 svjedoka i šest vještaka.

This post is also available in: English

 

Dokazni postupak Tužilaštvo BiH je okončalo ulaganjem jednog materijalnog dokaza, na kojem je spisak muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su bili u bazi UNPROFOR-a u Potočarima. Ibro Bulić, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je da je spisak tih muškaraca napravio UNPROFOR, a na njemu je 239 imena i prezimena bošnjačkih muškaraca.

Odbrane četvorice bivših pripadnika Centra za obuku na Jahorini, koji je djelovao pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), sa dokaznim postupkom započeće u ponedjeljak, 18. aprila.

“Uložićemo četiri grupe materijalnih dokaza s ciljem osporavanja navoda iz optužnice. (…) Želimo da dokažemo da Srebrenica nije bila u potpunosti demilitarizovana, kao i da optuženi nije imao saznanja da će odvojeni muškarci u Potočarima biti ubijeni”, rekla je Vera Lazić, braniteljka prvooptuženog Duška Jevića.

Jeviću se zajedno sa Mendeljevom Đurićem zvanim Mane, Goranom Markovićem i Neđom Ikonićem sudi za učešće u prisilnom preseljenju stanovništva s područja Srebrenice, kao i ubistvu više od 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

Prema optužnici, Jević je bio komandant policijskog Centra za obuku na Jahorini, Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir jednog od vodova u ovoj jedinici.

Odbrane su predložile i da budu pozvani svjedoci čiji su iskazi pred Haškim tribunalom već uvršteni kao dokazi Tužilaštva. Vijeće je napomenulo da je potrebno da budu precizirana pitanja za te svjedoke, što su branioci ocijenili kao “visoki standard”, jer je teško unaprijed sastaviti pitanja kada ne znaju šta će svjedok reći u sudnici.

Advokati Markovića i Ikonića prigovorili su što im tužilac nije dostavio iskaze određenih svjedoka koji su saslušavani u istrazi. Vijeće je, kao i tužilac, sugerisalo braniocima da sami kontaktiraju te svjedoke.

“S nekim svjedocima sam razgovarao, ali ne želim da meni jedno kažu, a drugo tužiocu”, rekao je Nenad Grubež, Ikonićev branilac.

Nastavak suđenja je u ponedjeljak, 18. aprila 2011.  

M.T.

This post is also available in: English