Članak

Lokalno pravosuđe – Todorović: Uvođenje materijalnih dokaza

11. Aprila 2011.00:00
Uvođenjem materijalnih dokaza Tužilaštva u Banjoj Luci nastavljeno je suđenje Milanu Todoroviću, optuženom za ratni zločin počinjen u Čelincu.

This post is also available in: English

Branko Mitrović, tužilac Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, kao materijalni dokaz predložio je odluku Skupštine srpskog naroda o proglašenju neposredne ratne opasnosti koja je 1992. godine objavljena u službenom glasniku srpskog naroda.

Uz to, tužilac je predložio i odluku o proglašenju ratnog stanja koju je 1992. godine donio Alija Izetbegović, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Nebojša Balaban, branilac optuženog Todorovića, uložio je prigovor zbog ovih materijalnih dokaza sa obrazloženjem da “pravni akti ne mogu biti dokazi”.

Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjoj Luci je prihvatilo ove dokaze i uvrstilo ih u spis.

Milan Todorović je optužen da je 30. maja 1995. godine pokušao da ubije Muhameda Zulkića.

Kako je navedeno u optužnici, Todorović je sačekao Zulkića kod vikendice u Čelincu i bacio bombu prema njemu. Zulkić je, prema optužnici, zadobio teške povrede trbuha i nagnječenje glave, a spašen je samo zahvaljujući blagovremenoj hirurškoj intervenciji.

Todorović se brani sa slobode.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. maj 2011.

G.O.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English