Članak

Lokalno pravosuđe – Veća zaštita za svjedoke

23. Februara 2011.00:00
U okviru Okružnog suda i Tužilaštva u Banjoj Luci otvoreno je Odjeljenje za podršku i zaštitu svjedoka i žrtva prije i tokom istrage, ali i nakon sudskog postupka.

This post is also available in: English

Marija Aničić-Zgonjanin, vršilac dužnosti predsjednika Okružnog suda u Banjoj Luci, istakla je da je riječ o veoma bitnom projektu, bez kojeg svjedoci ne bi imali zaštitu potrebnu za efikasno suđenje.

“Riječ je o projektu koji nas približava svim evropskim standardima kada su u pitanju svjedoci, njihova zaštita i efikasnost suđenja. (…) Prethodnih godina osjećao se nedostatak stručne pomoći svjedocima prilikom suđenja”, rekla je Aničić-Zgonjanin.

Ona je dodala da su na suđenjima neugodnosti posebno doživljavali oni koji su davali iskaze u predmetima ratnih zločina, nakon čega su nerijetko odustajali od svjedočenja.

Osim u okviru suda u Banjoj Luci, Odjeljenje za podršku svjedocima postoji još pri Državnom sudu i tužilaštvu, te Kantonalnom sudu i tužilaštvu u Sarajevu.

“Ministarstvo je potpuno svjesno o kakvom projektu je riječ i zato smo u njegovom samom početku dali inicijativu da se ne radi samo u okružnim i kantonalnim sudovima, već da se proširi i na tužilaštva”, rekao je Džerard Selman, ministar pravde Republike Srpske (RS).

Selman je izrazio zadovoljstvo radom okružnih sudova u RS-u, a posebno ovim u Banjoj Luci.

“Treba omogućiti prenos predmeta ratnih zločina sa Suda BiH na okružne i kantonalne sudove da bi se ovi predmeti brže rješavali i da bi žrtve došle do određene satisfakcije i pravde”, rekao je Selman.

Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, najavio je da će pred entitetskim pravosuđem ubuduće biti procesuiran znatan broj predmeta ratnih zločina, kako je i propisano Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina.

“Zakonska i moralna obaveza BiH, entiteta i pravosuđa jeste da stvori sve potrebne uslove koji bi osigurali procesuiranje ratnih zločina na svim nivoima, a po istim standardima pravosudnih institucija koje su za to nadležne”, rekao je Novković.

Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina predviđa da manje osjetljivi predmeti mogu biti prebačeni u nadležnost kantonalnim ili okružnim pravosudnim institucijama.

G.O.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English