Članak

Gasal i ostali: Moguće ugrožavanje istrage

23. Februara 2011.00:00
Na suđenju četvorici optuženih za zločine nad Hrvatima u Bugojnu, Sudsko vijeće odbilo je prijedlog Tužilaštva BiH da se u spis uvrsti izjava Selme Cikotića, ministra odbrane BiH, koju je dao u Haškom tribunalu 2004. godine.

This post is also available in: English

“Zakon predviđa da se ovakvi dokazi prihvate, ali nije prihvatljivo da se čitanjem iskaza replicira na dokaz Odbrane”, rekao je Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, dodavši da je svjedok dostupan tako da može svjedočiti u Sudu BiH.

Sudsko vijeće odbilo je prijedlog Tužilaštva BiH za saslušanje i 16 drugih svjedoka.

Slavica Terzić, tužiteljica Tužilaštva BiH, rekla je da ne želi ispitati Cikotića jer bi se, prema njoj, ugrozila istraga koja se vodi protiv Dževada Mlaće i ostalih.

“Ne želimo ga saslušati, već da se pročita njegov iskaz”, pojasnila je Terzić.

Tužiteljica je kazala da je izjava Cikotića, nekadašnjeg komandanta Operativne grupe Zapad Armije BiH (ABiH), koju je dao u Haškom tribunalu oprečna njegovom svjedočenju pred Sudom BiH koje je održano 21. i 28. aprila 2010. godine, kada je dao iskaz na poziv Odbrane optuženog Enesa Handžića.

Dževad Mlaćo je također saslušan kao svjedok Odbrane Enesa Handžića u aprilu 2010. godine, a zbog mogućnosti da se izloži krivičnom gonjenju, bio mu je dodijeljen pravni savjetnik. U toku ratnog perioda Mlaćo je obavljao funkciju predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno.

Uz Handžića, Tužilaštvo BiH tereti Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu i Senada Dautovića za zločine koji su 1993. godine počinjeni nad hrvatskim civilima zatočenim u različitim objektima na području Bugojna.

Gasal je, prema optužnici, bio upravnik logora na stadionu “Iskra”, Kukavica komandir obezbjeđenja logora, Handžić pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. brigade Armije BiH (ABiH), a Dautović načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bugojnu.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. mart ove godine.

                                                                                                                 A.J.

This post is also available in: English