Članak

Lokalno pravosuđe: Istinom do pravde

28. Januara 2011.00:00
Na sastanku održanom s predstavnicima Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i policije, žrtve s područja Ključa su izrazile zadovoljstvo radom tih institucija na pronalaženju i procesuiranju odgovornih za ratne zločine.

This post is also available in: English

Kako su istakle žrtve s područja Ključa, na sastanku održanom u Tužilaštvu USK-a razgovaralo se o budućem radu na procesuiranju odgovornih za počinjene zločine.

“Zadovoljni smo radom Kantonalnog tužilaštva i policije, ali procesuiranje ratnih zločina na području općine Ključ za nas je spor proces. Želimo da se ubrza, jer ako se nastavi ovim tempom, trebat će još 20 godina da se svi procesuiraju. (…) Želimo što prije doći do istine jer se samo s istinom može dalje”, kazao je Nijaz Delić.

Delić je istakao da je neophodno formiranje odjeljenja Suda BiH u Bihaću jer bi se na taj način “ubrzalo procesuiranje ratnih zločina”, te kako je potrebno da Tužilaštvo BiH intenzivira svoj rad na predmetima s područja Ključa.

Pred Sudom BiH je za zločine počinjene na području Ključa pravomoćno osuđen Marko Samardžija, bivši komandir Trećeg voda Saničkog bataljona, na sedam godina zatvora. Samardžija je preminuo tokom izdržavanja zatvorske kazne.

U toku je suđenje i Marku Adamoviću i Bošku Lukiću, bivšim visokim vojnim dužnosnicima iz Ključa, dok je proces pred Sudom BiH protiv Vinka Kondića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u tom gradu, prekinut zbog njegovog zdravstvenog stanja. Kondić boluje od Parkinsonove bolesti i suđenje će se nastaviti kada se njegovo “zdravstveno stanje poboljša”.

Dž.Dž.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English