Članak

Lokalno pravosuđe – Ahmetašević: Produžen pritvor za dva mjeseca

11. Januara 2011.00:00
Kantonalni sud u Bihaću produžio je pritvor Senadu Ahmetaševiću, optuženom za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, za još dva mjeseca.

This post is also available in: English

Ahmetašević, bivši pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), tereti se da je 11. novembra 1993. godine u rejonu Omića brdo (općina Velika Kladuša) – nakon zarobljavanja pet pripadnika Armije BiH (ABiH) koji su se prethodno predali – “bez ikakvog povoda ispucao više metaka iz automatske puške u ratnog zarobljenika Hasana Šarića”.

Oštećeni Šarić, kako stoji u optužnici, potom je preminuo.

Optužnica protiv Ahmetaševića je potvrđena u julu 2010. godine, a suđenje pred Kantonalnim sudom u Bihaću počelo je krajem septembra iste godine. Nakon što je optuženi odbio branioca koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti, uz obrazloženje da “ne želi da ga brani niti jedan advokat iz BiH”, suđenje je prekinuto.

Ahmetašević je tražio da ga u procesu pred Kantonalnim sudom u Bihaću zastupaju advokati iz Holandije, gdje je i uhapšen u novembru 2008. godine, nakon čega je u julu 2010. isporučen BiH na daljnje procesuiranje.

Nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH odbio njegov zahtjev za imenovanje novih branilaca, predmet je ponovo vraćen Kantonalnom sudu u Bihać.Dž.Dž.———————————————————————————————–Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English