Članak

Bogdanović: Nasilnik ili častan vojnik

11. Januara 2011.11:50
Suđenje Veliboru Bogdanoviću, optuženom za zločine u Mostaru, počelo je u Sudu BiH čitanjem optužnice i uvodnim riječima Optužbe i Odbrane.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je najavilo da će dokazati odgovornost optuženog za silovanje i protivpravno zatvaranje civila, dok je Odbrana navode optužnice odbacila kao netačne.

Bogdanoviću je na teret stavljeno da je u noći između 25. i 26. maja 1993. godine s pet pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) došao u stan bošnjačkog para u Mostaru, te silovao ženu, a njenog supruga s drugim vojnicima odveo u logor Heliodrom, gdje je proveo 30 dana.

“Dokazaćemo da je optuženi bio svjestan da kao naoružani pripadnik HVO-a ulazi u stan nenaoružanih civila, da je došao s neidentifikovanim vojnicima, da su im odnijeli tehničke stvari, zlato i novac, te da je silovao oštećenu, a njenog supruga protivpravno odveo”, navela je u uvodnoj riječi državna tužiteljka Remzija Smailagić.

Kako je istakla Odbrana, Bogdanović nikada nije prisilio žensku osobu ni na kakav postupak, niti je bilo koga protivpravno zatvarao.

Nada Dalipagić, braniteljka optuženog, ocijenila je da je “neshvatljivo da je Tužiteljstvo podiglo optužnicu bez ijednog dokaza”, te da postoji samo iskaz oštećene koji je dala poslije 17 godina, što “izaziva sumnju”.

“Optuženi je cijelo vrijeme rata, kao častan i primjeran vojnik, proveo na prvoj liniji, što će potvrditi i svjedoci koje će Odbrana pozvati na te okolnosti”, rekla je Dalipagić.

Nastavak suđenja Bogdanoviću, koji se brani sa slobode, zakazan je za 1. februar 2011. godine, kada je planirano saslušanje prva dva svjedoka Optužbe.

Erna Mačkić


This post is also available in: English